Ensimmäisen leijan valinta

Kurssin käyneet tietävät (ainakin oletetaan näin), että leijan koko vaikuttaa siihen missä tuulessa sitä voi käyttää. Eli mitä pienempi leija sitä kovempi tuuli. Valmistajat ilmoittavat tuotteissaan jokaiselle mallille ja leijakoolle suositellun tuulialueen esim. 12 m2 -> 6-10m/s. Tämä ei kuitenkaan ole absoluuttinen totuus vaan leijan koon valintaan vaikuttaa oleellisesti myös leijan malli, kuskin taitotaso sekä kuskin paino.

Ikuisuuskysymys – Pumpattava vs. Patja

Jos olet aloittamassa leijasurffausta kesällä, on järkevää valita ensimmäiseksi leijaksi pumpattava leija. Pumpattavat leijat on kehitetty alun perin vesille, niitä on helpompi ja nopeampi käsitellä vedessä, narujen selvittely huomattavasti helpompaa. Jopa kokeneet leijailijat kysyvät usein apua patjaleijan bridle narujen kanssa eri keskustelufoorumeilla. Patjaleijat ovat useimmiten erikoisleijoja tai jopa kisatarkoituksiin kehitettyjä.

Entäs sitten ne ominaisuudet?

Leijaa valittaessa törmää valinnan vaikeuteen. On monen mallisia ja kokoisia (värisiä ) leijoja. Miten leijojen eri muodot vaikuttavat sitten ominaisuuksiin ja mihin aloittelijan tulisi kiinnittää huomiota leijaa valittaessa?

Tärkeimmät huomioon otettavat asiat

  • Leijan muoto (AR)
  • Tasainen vai syvä kaari (ARCH)
  • Tuki harukset jotka pitävät leijan muodossaan
  • Leijan muoto: Delta/hybrid, C, (bow)
  • Strutsien lukumäärä (pitää leijan kankaan muodossaan)

Katso lisää täältä

Mikä ihmeen AR

AR tulee sanoista Aspect ratio, joka kuvaa lukuna leijan ominaisuutta tuottaa tehoa, tuottaa nostetta ja leijan nopeutta. Alla olevasta esimerkistä huomaat helposti sen, että neliömäärältään samankokoiset mutta eri muotoiset leijat saavat erilaisen AR-luvun.

Kaava: Span, (leijan leveys, metriä)2/Area, m2

Esimerkiksi:

  • C-leija tai race/big air leija: Span (12m)2 / Area 12m2 = (High AR) 12
  • Delta/Hybrid leija: Span (9m)2 / Area 12m2 = (Medium AR) 6,75
  • Wave leija: Span (6m)2 / Area 12m2 = (Low AR) 3

Katso lisää täältä

Montako strutsia? 

Strutsien eli leijan kangasta tukevien pumpattavien osien määrä vaikuttaa leijan jäykkyyteen ja valitettavasti myös painoon. Yleensä hyvä kompromissi freeride- eli yleisleijassa on 3 strutsia.

Feeride/allround leijat

Nämä leijat toimivat hyvin kaikessa! Parhaimpia ominaisuuksia ovat helppo vedestä nosto, laaja kelialue ja tehonsäätö. Tämän tyyppiset leijat ovat yleensä ns. hybridi- tai delta muotoisia ja medium-AR leijoja. Ne pysyvät myös hyvin ilmassa kohtuullisen kevyen rakenteensa (kolme strutsia) ansiosta, menettämättä kuitenkaan jäykkyyttä. Eri kokoiset leijat suunnitellaan eri käyttötarkoitukseen esim. 12m2 ja sitä suuremmille leijoille tärkeä ominaisuus on leijan “alaveto”, eli kuinka hyvin se vetää jo kevyessä tuulessa. Vastaavasti taas pienemmissä 9m2 ja sitä pienemmissä leijoissa on kiinnitetty huomiota kovemman tuulen ominaisuuksiin ja puuskien kestoon.

Tässä muutamia Freeride/Allround leijoja: Crazy Fly Sculp, Slingshot Rally, RPM, RPX

Hyppyleijat, Kisaleijat, High AR

Tämän tyyppisillä leijoilla pääsee kovaa ja ne hyppäävät korkealle! Niille ominaista on kapea ja pitkä profiili yleensä 5 strutsilla ja lisäksi haruksilla tuettuna. Muodostaan johtuen ne ovat hitaita kääntymään mutta nopeita lentämään. Vedestä nosto on haasteellisempi kuin matalamman AR:n leijoissa. C-leija, joka on myös High AR leija, on taas täysin eri tyyppinen syvästä kaarimuodosta ja harusten puuttumisesta johtuen.  C-leija on tarkoitettu unhook-temppuihin.

Tässä muutamia hyppyleijoja: Crazy Fly Hyper, Slingshot Raptor, Slingshot Machine

Waveleijat

Aaltoleijan tärkeimpiä ominaisuuksia on tasainen tehontuotto loopeissa. Aaltoleijat ovat ns. low AR leijoja mikä tarkoittaa, että ne ovat myös nopeita kääntymään. Leija joka on hyvin “driftaava”, eli pysyy vaivatta ilmassa myös alatuuleen mentäessä  ja kääntyy vedottomanakin hyvin. Aaltoleijaa käytetään erityisesti siteettömän surffilaudan kanssa ja ne ovat myös erinomaisia edellä mainittujen ominaisuuksiensa johdosta myös foilailuun.

Wave leija: Slingshot SST

Muut

Muita erikoisleijoja on strutsittomat, 1 tai 2 strutsiset ja suljetut patjaleijat (vesillä). Kaikille näille yhteinen ominaisuus on keveys. Ne toimivat parhaiten foilien kanssa tai kevyessä kelissä.

1 strutsinen leija tai patjaleija voi olla hyvä valinta, jos reissaat paljon ja haluat välineet mahtuvan pieneen tilaan ja kevyesti. Keveys ja strutsien vähyys tarkoittaa kuitenkin, että ominaisuuksia menetetään leijan jäykkyydessä ja näin ollen myös kelin kestossa.

Tähän kategoriaan kuuluvat mm: Airwave Koala, Crazy Fly Infinity, Slingshot Ghost, Slingshot Ufo

Alla oleva kuva kertoo hienosti leijojen jaoittelun. Ja kun katsot kuvaa tarkemmin, niin huomaat leijojen erot omin silmin. 

Kuva: https://kitesurfculture.com/

Lopuksi

Aloittelijan kannalta nykyleijat ovat kuitenkin huomattavasti helpompia ja turvallisempia käyttää kuin mikään 2000-luvun alkupuolen leijoista. Esimerkiksi leijan nosto vedestä onnistuu käytännössä kaikilla nykyleijolla puomia kääntämällä. Myös leijan tehonsäätö toimii ”oikeasti” verrattuna vanhoihin leijoihin.

Aloittelijan kannattaa yleensä ostaa ensimmäiseksi leijaksi freeride-/allround leija. Jo nimensäkin puolesta se sopii monenlaiseen harrastamiseen.

Muista ensimmäistä leijaa ostaessasi kysyä asiantuntijalta apua  ennen ostopäätöksen tekemistä. Me Leijasurffaus.fi:llä autamme mielellämme.

Lisää luettavaa

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…