Tutustu lajiin ja sen
variaatioihin!

VAROITUS!
Aiheuttaa vakavaa ympärivuotista riippuvuutta. Usein jo ensimmäisen kokeilukerran jälkeen.

Leijasurffaus

Leijasurffaus (leijalautailu, leijahiihto) yhdistää wakeboardingin, lumilautailun, purjelautailun, lainelautailun ja varjoliidon.

Voit harrastaa tätä lajia ympäri vuoden. Suomen luonto tarjoaa loistavat ja vaihtelevat olosuhteet lajin harrastamiseen merellä, järvissä ja tunturissa. 

Kesällä

Kesällä harrastamiseen tarvitset erityisesti leijasurffaukseen valmistetun laudan sekä veden lämpötilasta riippuen märkä- tai kuivapuvun, tossut, hupun ja hanskat.  

Harrastuskausi kestää niin kauan, kun vedet pysyvät sulana. Varsinkin eteläisessä Suomessa vuosivaihtelu suursäätilassa on iso, joten joinain vuosina lajia on harrastettu vesillä vuoden jokaisena kuukautena!

FREERIDE
FREESTYLE
FOILI (FOILAUS)
WAVE

Talvella

Talvella tarvitset normaalien lasketteluvarusteiden ja -välineiden (sukset tai lumilauta) lisäksi ainoastaan leijan sekä valjaat (trapetsi), myös kypärä on erittäin suositeltava hankinta. 

Harrastuskausi kestää Suomessa riippuen jäiden ja/tai lumen tulosta niiden lähtöön eli joulukuu-huhtikuu. Viime vuosina eteläsuomessa ei juurikaan ole päästy lumelle, mutta pohjoisessa talvikausi on luonnollisesti  huomattavasti pidempi.

 

Lajin sanasto ja slangi

AR, aspect ratio
Sivusuhde, leijan pituuden ja leveyden suhde. Karkeasti yleistäen, mitä suurempi suhde, sen tehokkaampi, mutta myös vaikeammin hallittava ja nopeampi leija. Aloittelijoille suositellaan yleensä siis pienemmän suhteen leijoja.

ARC
Yleisnimitys Peter Lynn:n valmistamista patjaleijoista, jotka poikkeavat muista patjoista siten, ettei niissä ole haruksia ja leija muistuttaa muodoltaan perinteistä pumpattavaa c-leijaa.

Bindings
Siteet joilla lauta on kiinni jaloissa, joko wakeboard tai vesihiihto-tyyppiset siteet, joista jalka ei helposti lähde irti tai purjelautailusta tutut jalkalenkit. Myös lumilaudan siteet.

Body drag
Leijan perässä raahautuminen. Tarkoituksellista yleensä vain vedessä osana leijalautailukoulua, mutta tapahtuu vahingossa myös muutenkin.

Boom, control bar, bar, puomi
Ohjauspuomi johon narut kiinnitetään. 

Bow
Pumpattava SLE-leija, eroaa muista SLE:istä esimerkiksi siten, että takareuna on kovera, eli leijan kärkien takaosat ovat taaempana kuin keskiosan takareuna. Bow-leijoja saa valmistaa ja kutsua bow:ksi vain ne valmistajat jotka ovat sopineet korvauksista patentin omistajille.

Brake, Brakes
Jarru. Joidenkin patjaleijojen takareunaa voidaan taittaa alaspäin jarrunarusta vetämällä jolloin leijan vauhti hidastuu. Jarrun vaikutus on samantapainen kuin lentokoneen siivekkeet: Hetkellisesti leijan noste kasvaa, mutta jos jarruja käytetään riittävän pitkään riittävän tehokkaasti, vauhti lopulta loppuu kokonaan ja leija putoaa. Vain toisen puolen jarrua käyttämällä voidaan myös leijan kääntymistä tehostaa ja jarrunarujen avulla leija on myös mahdollista kääntää oikein päin sen ollessa etureunallaan. Pumpattavissa ei (ainakaan toistaiseksi) vastaavia siivekkeitä ole.

Bridle
Punos, punokset, leijassa kiinni oleva narujärjestelmä johon varsinaiset lennätysnarut tulevat, käytössä patjaleijoissa ja bow/sle pumpattavissa. Patjaleijoissa on monimutkaisemmat punokset kuin pumpattavissa.

C-leija
Ns. perinteinen pumpattava leija, jonka muoto edestäpäin muistuttaa sivullaan olevaa c-kirjainta.

Chicken-loop
Puomin läpi tulevan narun päässä oleva lenkki, joka kiinnitetään trapetsiin, tämän kautta välittyy suurin osa leijan vedosta ajajaan. Koska lenkki ei ole kiinteästi puomissa vaan vain kulkee sen läpi keskinaruihin voidaan puomin etäisyyttä vaihtelemalla säätää leijan antamaa tehoa. Alunperin nimitys on syntynyt tehonsäädöllisten leijojen käyttäjien nimittelystä pelkureiksi (chicken), kovat jätkät kun ei käytä mitään tehonsäätöjä. Suomentaisin teholenkiksi, tehonsäätölenkiksi tai vetolenkiksi, old-school -suomennos on kanalenkki.

Clamcleat
Narulukko. Clamcleat on tunnettu narulukkojen valmistaja, jonka narulukkoja käytetään tehonsäätösysteemeissä.

Depower
Tehonsäätö, yleensä leijan kohtauskulmaa muuttamalla aikaansaatu ilmiö, jolla vähennetään leijan kehittämää tehoa. Joissain patjaleijoissa hetkittäisen tehon säätelyyn voidaan käyttää myös jarrua.

Depower-strap
Tehonsäätöhihna, puomin leijan puolelle sijoitettu hihna jota säätämällä voidaan säädellä keskinarujen pituutta ja siten leijan vetoa. Hihna menee puomista läpi ja sen päässä on lenkki ns. chicken-loop.
direktionaalilauta
Vain yhteen suuntaan ajettavaksi tarkoitettu lauta, kääntyessä on joko vaihdettava jalkojen paikkaa tai ajettava varvaskantilla.

Donkey-stick 
Pitää chickenloopin lukittuna trapetsikoukkuun, estäen sen irtoamisen tahattomasti (unhook).

Downwinder
Leijan kanssa tehtävä retki paikasta A paikkaan B, jossa ajetaan alatuuleen eli tuulen suuntaan.

Dyneema
Leijoissa käytetty, polyetyleenikuidusta valmistettu erikoisnaru, jolla on erittäin suuri vetolujuus ja pieni venymä

Fixed loop
Kiinteä eli ilman tehonsäätöä oleva trapetsilenkki puomissa.

Flag-out safety
Leijan turvajärjestelmä, jossa leija hätälaukaisun jälkeen jää veteen/jäälle vedottomana yhden narun varaan.

Foil
Patjaleija, vrt. ram-air kite

Foil, foili
Yleisimitys = foil-lauta, jossa erillinen veden alla oleva siipi (wing) luomassa nostetta laudalle.

Handle-pass
Kädenvaihto, tilanne jossa temppua tehdessä leijan ohjauspuomi vaihdetaan selän takana kädestä toiseen. Vaatii kyseisiin temppuihin suunnitellun karkuremmin.

Harness
Käytetään myös nimitystä Trappa tai Trapetsi, valjaat joiden kautta leijan veto pääosin välittyy lennättäjään. Trapetseja on sekä lantiomallisia, ns. istumatrapetseja, joissa haarojen välistä tulevat lenkit pitävät trapetsia alhaalla, sekä vyötärömallisia jotka kiinnitetään hieman ylemmäs vartalon ympäri ja jotka pysyvät alhaalla muotoilunsa ansiosta (varsinkin jos omaa sen tarunhohtoisen V-yläkropan¿)

Impact vest
Veteen iskeytymisissä tapahtuvien kovien iskujen vaimennukseen tarkoitettu liivi, vaimennusliivi.

Inflatable kite
Pumpattava leija, Pumppis, vrt. LEI

Jiippi, jibe, gybe
Myötäkäännös, käännös jossa käännytään kääntämällä myötätuulen (power zone) kautta ympäri vastakkaiseen suuntaan.

Jääruuvi
Jääkiipeilyvaruste jota voidaan käyttää leijan ankkuroimiseen jäähän.

Kantti
Laudan sivureuna, lumilaudassa teräsvahvisteinen.

Kryssi, luovi
Ylätuuleen nouseminen, eli jossakin kulmassa vasten tuulta ajaminen.

Launch, Re-launch
Leijan lähetys, ilmaan nostaminen. 

LE, leading edge
Leijan etureuna.

Leeward
Suojanpuoli, tuuleen nähden se puoli leijailijasta jonne tuulee.

Leash
Karkuremmi, joko leijassa tai laudassa. Leijassa olevan karkuremmi on kiinnitetty leijan naruihin niin että se tekee myös leijan mahdollisimman vedottomaksi.

LEI (Leading Edge Inflatable)
Kutsutaan myös nimellä PUMPPIS = Pumpattava leija, leijassa on ilmatäytteisiä tukia jotka jäykiksi pumppaamalla leija pysyy muodossa ja kelluu.

Low end, high end
Leijan käyttökelpoisen tuulialueen äärilaidat, minimi- ja maksimituuli.

Luff, luffata (“Hindenburg”)
Leija lentää yli tuuli-ikkunasta ja tippuu alas. Yleensä johtuu siitä, että etunarut on liian lyhyet, jolloin leija lentää lennättäjän selkäpuolelle. Eri asia kuin sakkaus.

NRF, non-relauchable foil
Patjaleija, jota ei saa nostettua ilmaan vedestä, käytännössä avoin patjaleija.

Over powered, OP
Kun tuuli on noussut leijan tuulialueen yläpäähän ja kuski joutuu ajamaan leijaa maksimaalisesti laudalla kantaten ja mahdollisesti tehonsäätö säädettynä mahdollisimman pienelle teholle. Mahdollistaa korkeimmat hypyt.

Plaani
Tilanne, jossa nopeuden tuoman nosteen ansiosta luta nousee liukuun veden pinnalla.

Power zone
Tehoalue, tuuli-ikkunan keskikohta jossa lentäessään leijan teho on suurimmillaan.

Quick Release, QR
Yleisnimitys kaikille pikalaukaisujärjestelmille joiden tarkoituksena on päästä leijasta nopeasti eroon tarvittaessa, välttämätön turvavaruste

Ram-air kite
Patjaleija, leija joka täyttyy ilman virratessa kahden erillisen kankaan muodostaman profiilin väliin, esim. Flexifoil Blade, Advance, Flysurfer, Peter Lynn ja Ozone-leijat.

Reel leash
Laudan karkuremmisysteemi, jossa remmi kelautuu jousella toimivan rullan ympärille, rullaremmi. Leijasurffaukessa laudassa ei saa käyttää karkuremmiä, se on liian vaarallinen.

Rescue hook, koukkuvetsi
Koukun muotoinen veitsi, jolla leijan narut voidaan katkaista hätätilanteessa.

Rib, ribs
Ruode, lasikuidusta tms. materiaalista valmistettu jäykiste, jolla leija saadaan pysymään muodossaan. Esimerkiksi C-Quad -leijoissa.

Sakata, sakkaus, stall
Kun leijaan kohdistuvan tuulen nopeus laskee niin paljon että nostetta ei enää synny riittävästi siihen että leija pysyisi ilmassa niin leija putoaa alas. Vertikaalisakkauksessa leija peruuttaa kohden maata. Tämä tapahtuu helposti rajakelillä korkean ar:n leijoille.

Sakkeli, shackle, snap shackle
Sakkeli, metallinen pikalukko jonka saa nopeasti auki sokan vapauttamalla, valmistajina mm. Wichard, Tylaska

Sinetys
Ajaessa kevyessä kelissä leijan ohjaaminen ylös ja alas siniaaltomaisesti tavoitteena hidastaa leijan vauhtia suhteessa kuskiin jolloin leija siirtyy taaemmas paremmin tuuli-ikkunan keskelle. Kun leijja nousee niin muista työntää puomi eteen. Kun leijja syöksyy alaspäin niin siittä voi ottaa tehoja vetämällä puomin taakse.

SLE, Supported Leading Edge
Etureunan harusnaruin varustettu matalaprofiilinen pumpattava leija, jota tukevat etureunaan tulevat harusnarut, myös bow-leijat ovat tällaisia. Muodon tarkoituksena on saada aikaan huomattavasti perinteistä pumpattavaa C-leijaa suurempi tehonsäätö, matalamman profiilin ansiosta myös teho per neliö on suurempi.

Spotti
Leijasurffaukseen tai leijahiihtoon sopiva paikka. 

Spreader bar
Trapetsikoukku, trapetsissa kiinni oleva koukku, johon puomissa oleva kiinteä tai tehosäädöllä varustettu lenkki kiinnitetään. Myös pikalaukaisumekanismeilla varustettuina.

Step-In siteet, stepparit
Lumilaudan siteet joihin kiinnitytään vain astumalla siteen päälle jolloin mekanismi lukitsee siteen. Eri valmistajilla erilaisia toteutusratkaisuja, jotka myös vaativat niihin suunnitellut lautailukengät.

Strap
Jalkalenkki, kuten purjelaudassa.

Strut, strutsi
Pumpattavan leijan ilmalla täytettävä tukiosa, joka lähtee leijan etureunasta leijan takaosaan päin.

Suicide leash
Unhookkia vetävien tapa kytkeä leash chickenlooppiin erityisesti handle-pass temppuja treenatessa. Chickenloopin päästessä irti leija käyttäytyy samoin kuin päästäisit leijan kapulan käsistä eteen: leija lentää tuuli-ikkunan reunaan (tippuu sivulle) ja siihen jää jonkin verran vetoa. Ei sotke naruja, mutta ei ole myöskään yhtä turvallinen kuin flag-out safety.

Sweet spot
Tuuli-ikkunan osa, josta leija käännetään vastakkaiseen suuntaan hyppyä tehdessä. Isommilla leijoilla sweet spot on korkeammalla, kuin pienillä leijoilla.

Switch stance
Tilanne, jossa lautaa ajetaan varpaan puolen kanteilla. Ts. lautailija nojaa eteenpäin (toe-side).

Trapetsi, trapa, straba, harness
Liivi, jossa trapetsikoukku, johon leija voidaan kiinnittää, jolloin kaikki voima ei välity käsiin.

TE, trailing edge
Leijan takareuna.

Toe-side
Varvaskantti, laudan varpaiden puoleinen reuna.

Twin-tip, twini, TT
Kahteen suuntaan ajettava symmetrinen lauta.

Unhook
Leijaa ajetaan chickenloop irti trapetsista pelkästään käsien varassa. Unhook-ajossa käytetään tavallista pidempää koko matkalta pehmustettua ns. handle-pass leashia.

Wichard
Eräs tunnetuimmista ja parhaista sakkelien valmistajista. Sakkeleita käytetään joidenkien vanhempien leijojen kanssa trapetseissa osana turvajärjestelmää.

Windward
Tuulenpuoli, tuuleen nähden se puoli leijailijasta josta tuulee (ylätuuli).

Wind range
Tuulialue jossa leijaa voidaan käyttää. Tuulialue riippuu myös ajajan painosta ja laudan koosta.

Wind window
Tuuli-ikkuna, optimissaan neljäsosapallon muotoinen, leijan narujen säteinen alue alatuuleen päin, jossa leijaa voidaan lennättää. Käytännössä tuuli-ikkuna on huomattavasti pienempi. Tuuli-ikkunan keskellä on tehoalue (power zone), jossa leijan voima on maksimissaan.

Zenith, zeniitti
Täsmälleen lennättäjän yläpuolella oleva leijan lakipiste (kello 12).

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…