Mistä kaikki sai alkunsa? Joonaksen tarina

Henkilöhaastattelussa – Leijasurffaus.fi perustaja Joonas Tuominen

Mistä sait kipinän lajiin ja milloin aloitit harrastamisen?

Näin leijasurffaajia Lauttasaaren rannalla kesällä 2005 ja laji näytti sen verran ”mageelta”, että päätin kysäistä kavereilta, miten lajissa pääsisi alkuun. Silloin rannalla oli kaveri nimeltä Harri Huikuri, joka on ollut aikansa parhaita leijasurffaajia. Hän kertoi, että kannattaa ottaa yhteyttä Karri Kolmoseen, joka koulutti silloin uusia tulokkaita lajin pariin.

Parin viikon päästä (loppukesästä) oltiinkin jo Hangon Tulliniemessä kurssitettavana, eikä lajin harrastaminen jäänyt siihen. Talvea vasten ostin ensimmäisen leijani, joka oli Advance merkkinen, 11,8m2 -kokoinen C-leija, johon oli itse viritetty 5-naru. Sillä sitten mentiin talvi ja ensimmäinen kesä. Sen jälkeen leijoja on ollut aika monta…

Siitä siirryin sitten tiimikuskiksi FONE:n maahantuojalle ja siitä alkoikin sitten aika nopeasti kysyntä opettamiseen.

Ensimmäiset kurssit

Vedin ensimmäiset kurssit talvella 2008 ja oppilaita oli silloin kourallinen, koska laji ei vielä ollut saanut samanlaista suosiota, kun sillä nyt on.

Leijasurffaus.fi on perustettu vuonna 2012 kouluttamista ja leijasurffausvälineiden myyntiä varten. Siitä lähtien olen kouluttanut kesäisin Hangossa ja talvisin pääkaupunkiseudun jäillä.

Kuinka monta uutta harrastajaa olet kouluttanut lajin pariin?

Satoja. Opetusvuosia on kertynyt jo niin monta, että en ole pysynyt enää laskuissa mukana vuosiin. Mutta, tosiaan satoja uusia harrastajia on lajin pariin tullut tuotua. Nyt rannalla tapaakin paljon tuttuja naamoja vuosien varrelta.

Mikä opettamisessa on parasta?

Kun tuulee yli 10m/s ja pääsee itse harrastamaan, sanoo Joonas nauraen.

Tosiasiassa opettamisessa parasta on se, ettei yksikään päivä ole samanlainen ja aina on hauskaa.

Mikä hetki on jäänyt lajin parista parhaiten mieleen vuosien varrelta?

Kyllä se varmaan on reissut. Reissut on lajin suola.

Kun kysytään missä kaikkialla Joonas on reissannut lajin parissa, niin lista on aika kivaa luettavaa:

  • Egypti
  • Mexico
  • Kanariansaaret
  • Brasilia
  • Kap Verde
  • Viro
  • ja tietysti ne monet Suomen spotit…

Mikä olisi vielä matkakohdelistalla lajin tiimoilta?

Talvella voisi käydä alpeilla ja kesäkohteita… hmm… välimerellä voisi olla montakin paikkaa ja sit jotain hyviä aaltomestoja, joissa pärjäisi ilman märkäpukua.

Mitä haluaisit sanoa kurssille tuleville lajin uusille harrastajille?

Älkää tehkö niin kuin minä teen vaan tehkää niin kuin minä sanon – liittyen turvallisuuteen. Mutta, vaikka jokaisella on niin erilaiset lähtökohdat ja intressit lajin harrastamisen suhteen, pystyy tämä laji tarjoamaan kaikille jotakin, tai oikeastaan todella paljon.

Mikä on parasta leijasurffauksessa?

Vastaus tuli todella nopeasti – Myrskyt, Suomen kesä ja tuulta yli 15m/s.

Mikä oli ensimmäinen temppusi, jonka opit perushypyn jälkeen?

Backroll 360, siitä sit eteenpäin… 720 jne. Ja niiden erilaiset variaatiot, jotka kuuluvat jokaisen ajokerran rutiineihin.

Mikä oli vaikeinta, kun aloitit lajin harrastamisen?

Kryssiminen, nykyaikaisilla välineillä se on jo huomattavasti helpompaa, kun leijan tehonsäätö toimii ”oikeasti” ja leijat kestävät keliä ihan eri tavalla, kun aikaisemmin.

Mikä on mielestäsi isoin asia lajin kehityksessä näiden vuosien aikana, kun olet lajia harrastanut?

Viimeisen viiden vuoden aikana viimeistään on nähty, että foilit ovat tulleet jäädäkseen tuulilajeihin ja niiden ansiosta harrastaminen on mahdollista jo todella kevyissä tuulissa.

Miten näet lajin kehityksen Suomessa lähivuosina?

Harrastajia alkaa olemaan jo sen verran paljon, että tietynlaiselle ohejeistukselle harrastuspaikkoihin ja harrastamiseen tulee varmasti muutoksia.

Entä tulevaisuus välineiden suhteen, miten näet niiden kehityksen?

Odotan innolla autopilottileijaa, itseohjautuvaa foililautaa ja aplikaatiolla säädettäviä ominaisuuksia leijoihin. Parasta kuitenkin on luonnossa liikkuminen ilman moottoria ja se ei tule muuttumaan mihinkään.

Lisää luettavaa

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…