Vältä hypotermia kevätvesillä.

Share your passion
Kesä alkaa kohta kolkutella taas ovella ja porukka on jo siirtymässä vesille kovaa vauhtia. Tämä on hyvä hetki muistutella taas hypotermian oireista ja vaaroista, jotta päästään tämäkin kevät läpi ilman ikävyyksiä.

Mitä on hypotermia?

Hypotermia on mahdollisesti hengenvaarallinen tila, joka voi ilmetä, kun kehon sisälämpötila laskee normaalin alueen alapuolelle. Kylmä vesi on yleinen hypotermian syy ja jopa märkäpukua käyttäessään surffaajat ja muut vesilajien harrastajat voivat olla vaarassa. Tässä artikkelissa tutkimme hypotermiaa tarkemmin ja sitä, kuinka kylmä vesi voi vaikuttaa kehoon eri lämpötiloissa. Käydään myös hieman läpi sitä, kuinka valita sopiva märkäpuvun paksuus eri vesilämpötiloihin minimoidaksesi hypotermian riskin.

Artikkelin lopussa on vielä ohjeet kuinka toimia jos itsellesi tai kaverille pääsee hypotermia iskemään. Suosittelemme lukemaan ohjeet, niin tiedät kuinka toimia hätätilanteessa.

Miten hypotermia iskee?

Hypotermia tapahtuu, kun keho menettää lämpöä nopeammin kuin se pystyy tuottamaan sitä, jolloin kehon sisälämpötila laskee. Hypotermian vakavuus luokitellaan kehon ydinlämpötilan perusteella. Eri lähteistä riippuen nämä luvut saattavat heittää asteella tai parilla. Alla olevassa listauksessa on käytetty lähteenä Duodecim verkkosivuilla julkaistua artikkelia hypotermiasta.

  • Lievä hypotermia: kehon sisälämpötila välillä 34–36 °C
  • Kohtalainen hypotermia: kehon sisälämpötila välillä 30–34 °C
  • Vaikea hypotermia: kehon sisälämpötila alle 30 °C
  • Lisäksi on vielä Syvä hypotermia jossa kehon lämpö on laskenut alle 25 °C

Jos kehon lämpötila pääsee laskemaan alle 27 °C voi hypotermiasta kärsivä vaikuttaa jopa kliinisesti kuolleelta.

Kylmä vesi on merkittävä hypotermian riskitekijä, sillä vesi johtaa lämpöä pois kehosta paljon ilmaa nopeammin. Lämmönhäviön nopeus riippuu useista tekijöistä, kuten veden lämpötilasta, ilman lämpötilasta, tuulen nopeudesta ja kosteudesta.

Veden lämpötilassa n. 15–20°C keho voi menettää lämpöä hyvinkin nopeasti ja hypotermia voi ilmaantua tunnin tai kahden sisällä altistumisesta. Veden lämpötilassa alle 10°C hypotermian riski kasvaa merkittävästi ja ihminen voi menettää tajuntansa pahimmillaan jo 30 minuutissa. Tämä siis silloin, kun ei käytetä märkäpukua.

Märkäpuvun lämmöneristys

Märkäpuvun käyttäminen tarjoaa suojaa hypotermiaa vastaan, koska puvun ja ihon väliin jää ohut vesikerros. Keho lämmittää omalla lämmöllään tämän vesikerroksen lämpöä eristäväksi kerrokseksi, joka pitää surffaajaa lämpimänä kylmässä vedessä.

Märkäpuvut on valmistettu vaahdotetusta neopreenista, eli synteettisestä kumista, joka tarjoaa eristystä ja joustavuutta. Märkäpuvun materiaali pitää sisällään myös pienen pieniä kuplia typpikaasua, jolla on erittäin alhainen lämmönjohtavuus.

Huomioi, että markettimärkäpuvut eivät tarjoa riittävää suojaa pitkäaikaiseen oleskeluun vedessä – hanki aina kunnon puku, ei sitä ”Lidlin” kesäpukua, joka toimii ehkä uima-altaissa. (Toim. huom. – Lidl nimellä emme halua halventaa kyseistä kauppaketjua, mutta siitä saat käsityksen mitä tarkoitamme.)

Oikean paksuisen märkäpuvun valinta

Märkäpukua valittaessa puvun paksuus riippuu veden lämpötilasta. Paksummat märkäpuvut tarjoavat enemmän eristystä, mutta voivat myös rajoittaa liikkumista. 4/3 märkäpuku, joka on 4 mm paksu vartalosta ja 3 mm paksu käsivarsista ja jaloista, on hyvä monipuolinen vaihtoehto useimmille viileiden vesien surffaajille. Märkäpukuja on myös eri tyylisiä, kuten hupullisia täyspukuja, huputtomia pukuja ja shorty-mallisia. Täyspuvut peittävät koko vartalon nilkoista ranteisiin ja päälaelle, kun taas jousipuvuissa ja shortyissä on lyhyemmät hihat tai lahkeet liikkuvuuden lisäämiseksi.

Veden lämpötilan ollessa 17 °C tai enemmän, 3/2 märkäpuku riittää yleensä pitämään sinut lämpimänä. Siis yleensä. Jos olet aloittelija ja vietät suurimman osan ajasta kaulaa myöten vedessä opetellen vesistarttia tulisi sinun valita ehkä 4/3 puvuksesi. Jos veden lämpötila on alle 15 °C, suositellaan vähintään 4/3 märkäpukua. Jos veden lämpötila on alle 10 °C, 5/4/3 tai 5/4 märkäpuku, jonka paksuus on 5 mm vartalossa, 4 mm käsivarsissa ja 3 mm jaloissa, on tarpeen riittävän suojan takaamiseksi hypotermiaa vastaan.

Puvun paksuus ei yksistään takaa suojaa

On tärkeää huomata, että märkäpuvun paksuus ei ole ainoa sen eristykseen vaikuttava tekijä. Märkäpuvun istuvuus on myös ratkaisevaa. Liian löysä märkäpuku päästää vettä kiertämään ihon ja puvun välillä, mikä heikentää puvun eristäviä ominaisuuksia huomattavasti. Liian tiukka märkäpuku voi rajoittaa liikkumista ja useimmiten se myös heikentää verenkiertoa, mikä voi johtaa käsien, jalkojen ja pään paleltumiseen.

Sopivan märkäpuvun käyttämisen lisäksi voit tehdä myös useita muita asioita minimoidaksesi hypotermian riskin:

  • Jatka liikkumista: Vedessä pysyminen aktiivisena on erittäin tärkeää pysyäksesi lämpimänä. Ui tai pidä kehosi muuten jatkuvassa liikkeessä lämmön tuottamiseksi.
  • Tunne rajasi: Kylmässä vedessä voi olla haastavaa toimia, jopa märkäpuvun kanssa. Varmista, että tiedät rajasi ja pidät niistä kiinni. Jos alat tuntea olosi liian kylmäksi tai epämukavaksi, on aika nousta vedestä.
  • Tarkista sää: Tarkista aina sää ja veden lämpötila ennen lähtöä. Kylmä vesi voi olla vaarallista, etenkin tuulisissa ja sateisissa olosuhteissa.
  • Käytä Huppua ja käsineitä: Pään ja käsien lämpöhäviö voi olla merkittävää. Hupun ja hanskojen käyttö auttaa pitämään sinut lämpimänä.
  • Käytä windbreaker-takkia: Tämä voi olla joko neopreenistä tai tuulipukukankaasta tehty märkäpuvun päälle puettava hupparimallinen takki. Näin estät tehokkaasti tuulen aiheuttaman lämmön haihtumisen vyötäröstä ylöspäin.
  • Pysy nesteytettynä: Vaikka et olisi janoinen, muista juoda runsaasti vettä ennen ja jälkeen vedessä oleskelusi. Kuivuminen voi lisätä hypotermian riskiä.
  • Ota kaveri mukaan: Mennessäsi kylmällä kelillä vesille tee se aina kaverin kanssa. Se ei ole pelkästään hauskempaa, vaan myös turvallisempaa. Hätätilanteessa toisen henkilön läsnäolo vaikuttaa kaikkeen.

Hypotermia on kylmässä vedessä liikkuville todellinen vaara, jopa märkäpukua käyttäville, joten hypotermian taustalla olevien syiden ymmärtäminen ja oikean märkäpuvun paksuuden valinta eri vesilämpötiloihin on välttämätöntä kaikille vesiaktiviteetteja harrastaville. Näitä ohjeita noudattamalla pysyt turvassa ja lämpiminä kylmimmässäkin vedessä. Muista, että hypotermian osalta ennaltaehkäisy on avainasemassa. Pysy tietoisena, pysy turvassa ja pysy lämpimänä!

Huippuhauskoja ja turvallisia kevätsessareita toivottelee Leijasurffauksen tiimi.


Tässä vielä ohje, jos huomaat itsesi tai kaverisi kärsivän hypotermiasta

Lievä hypotermia.

Siirry lämpimään, kuivat vaatteet ylle, kääriydy huopaan, avaruuspeittoon tms., liikuttele raajoja kevyesti ja nauti lämmintä juomaa (+37°C). Juoman tulisi olla mielellään myös energiapitoista.

Kohtalainen tai vaikea hypotermia

Lämpimään siirtymisen jälkeen, vältä liikkumista tai hypotermiasta kärsivän henkilön raajojen liikuttelua, vaikka tämä kuulostaakin hassulta, niin liikkuminen pistää kropassa olevan kylmän veren liikkeelle aiheuttaen näin vain lisäjäähtymistä.

  • Vaikea hypotermia SOITA 112: Kun olet saanut hypotermiaa potevan henkilön pois vedestä, soita ensitilassa 112. Kerro missä olette, kuinka kauan henkilö on ollut kylmässä vedessä, mikä on hänen tajunnan taso ja seuraa saamiasi ohjeita.
  • Kohtalainen hypotermia – Siirrä henkilö turvalliseen ympäristöön: Poista hänet kylmästä ja vedosta ja siirrä lämpimään ja kuivaan paikkaan. Seuraa oireita ja ole valmis soittamaan 112.
  • Riisu märät vaatteet: Poista henkilön märät vaatteet ja korvaa ne kuivilla, lämpimillä vaatteilla.
  • Peitä lämpimästi: Peitä henkilö lämpimillä peitoilla tai vaatteilla, erityisesti keskittäen lämpöä kehon keskiosiin kuten rintaan, niskaan ja pään ympärille. Tee peitteestä mahdollisimman tiivis minimoidaksesi kropasta tapahtuva lämpöhaihtuminen. Pyri mahdollisuuksien mukaan myös eristämään henkilö kylmistä pinnoista (maa, metalli jne.).
  • Vältä alkoholin antamista: Vaikka alkoholi voi aluksi tuntua hyvältä idealta, niin todellisuudessa se laajentaa ihon pintaverisuonia, mikä johtaa entistä suurempaan lämmön menetykseen ja siten pahentaa hypotermiaa.
  • Tarjoa lämmintä juotavaa: Anna henkilölle lämmintä juotavaa, kuten teetä tai lämmintä vettä ja mahdollisuuksien mukaan myös ilman kofeiinia. Tämä auttaa lämmittämään kehoa sisältä päin ja ylläpitämään nestetasapainoa. (Huom! Älä yritä juottaa lämmintä tajuttomalle tai hyvin heikossa tajunnan tilassa olevalle henkilölle.)
  • Tarjoa kevyttä hierontaa: Kevyt hierominen saattaa auttaa lisäämään verenkiertoa ja lämmön tuotantoa, mutta vältä voimakasta hankausta, joka voi olla haitallista.
  • Seuraa henkilön tilaa: Pysy henkilön vierellä ja seuraa hänen tilaansa tarkasti odottaessasi lääkärin saapumista.
KOMMENTOI JUTTUA
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…