Tällä kertaa saimme haastateltavaksi, omien sanojensa mukaan 40 vuotiaan Stadilaisen kermapersesurffarin, Topiaksen. Toisin sanoen Joonaksen veljen.

Kuka olet ja ja mistä tulet?

Topias, 40v kermapersesurffari Stadista

Milloin ja miten aloitit lajin?

Joku 20 vuotta sitten Karri Kolmosen kurssilla Hangossa.

Mikä on lajitaustasi?

Kaikki laudat on sopinu alle, niin piti tätäkin kokeilla. Lumilaudalla oon menny pennusta saakka, ja veneen perässä vesisuksi vaihtu wakeen sitten kun semmosia tuli myyntiin. Nykysin on sitten kiten lisäks laskureissuja, sisäsurffia, kaapelia ja skeittausta vuodenajasta riippuen.

Parhaat saavutuksesi lautailulajeissa?

90-luvun lopulla lumilaudalla tuplavoltti, aivotärähdys ja lohdutuspalkinnoksi kausari. Noita ei tuollon vielä vedetty kisoissa ja itekkin olin treenannu vaan uimahallin ponnarilta veteen ja edellisenä keväänä hyppyristä kevätsohjoon, niin menihän se sitten jäisestä kisahyndästä pahasti yli.

Entä leijasurffauksessa?

Itsesuojeluvaisto oli jo vähän kehittyneempi kun alotin. Mutta oon harrastanu marraskuussa parin sentin jäällä harkkaleijalla, painonnostovyöllä ja hokkareilla, ja kesällä menny Eirasta Pihlajasaareen Viikkarin vierellä.

Mikä on ollut vaikeinta leijasurffauksessa verrattuna muihin lajeihin?

Narujen putsaus levästä, sekä hätälaukaisu. Muista lajeista tuntemattomat elementit on ne kyllä haastavimmat. Alkuun ja etenkin Suomessa riittävän tuulen arviointi oli myös haastavaa. Aika monta turhaa reissua tuli aloitellessa tehtyä Hankoon.

Millä välineillä harrastat?

Uusilla. Nykysin lähinnä tyttöystävän tai sitten niillä mitä pummin tutuilta kokeiltavaksi.

Mites foilailu?

eFoililla ja kaapelissa ei tarvi enää niin paljon niellä vettä. Ois foili kyllä tarkotus oppia vielä leijankin kanssa. Sais vielä yhden lautailulajin haltuun.

Parhaat spotit missä oot harrastanut suomessa ja ulkomailla?

Uus spotti on paras. Mut usein mut saattaa löytää Pallakselta tai Hangon Vedasta suomessa. Ulkomailla makeimpia on ollu offispotit Caribialla ja Egyptissä.

Niin olit Egyptissä ensimmäisen kerran ulkomailla harrastamassa 2007, mites siellä meni?

No olin aika noviisi vielä. Aluks lähinnä keräsin merisiilin piikkejä jaloista ja vuokrasin ovenkarmin millä opettelin kryssimään. Parin viikon lopussa sit kyllä tehtiin jo elämäni makein avomeren downwinderi saarilta mantereelle ja yrittelin backrollia kiteloopilla vahingossa.

Paras keli harrastamiseen?

Shortsikeli, voin myös juoda keliä jos on tyyntä. Kaikkihan käy sopivalla kalustolla. Suomen syysmyrskyt on upeimmillaan, kun aaltoa on niin paljon että pääsee leijan kanssa ohittelemaan normisurffareita. Talvella taas Pallas, kun pääsee leijan kanssa koskemattomille huipuille ennen ensimmäisiä hiihtäjiä.

Neuvosi aloittelijalle, joka haluaa aloittaa lajin?

Yllytä veli, kaveri tai tyttö/poikaystävä harrastamaan, kun se innostuu niin kyllä siinä itsekin oppii ajan kanssa 😀

Kuva: Topias / Facebok
KOMMENTOI JUTTUA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUTTA
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA
Suuri Suomalainen Kietkysely - Osa 1 Onnettomuudet Tietoa lajista
SUURI SUOMALAINEN KITEKYSELY – OSA 1 ONNETTOMUUDET

Yleistäen leijasurffausta voidaan pitää suhteellisen turvallisena lajina, vaikka laji kuuluukin vakuutusyhtiöiden kategoriassa extreme-lajeihin. Tuhatta harrastustuntia kohden

Lue lisää →
Team riders leijasurffaus-fi Tietoa lajista
KiteLife WKND 2023

Nyt jo kaksivuotiaaksi ehtinyt KiteLife WKND -tapahtuma sai jälleen kuhinaa aikaiseksi lajin harrastajien keskuudessa. Meille järjestejille oli ilo nähdä uusia kasvoja kilpailussa, ja saimme myös uuden “Suomen parhaan leijasurffarin”.

Lue lisää →
Märkäpuvun hoito Tietoa lajista
Märkäpuvun hoito

Leijasurffaajana tiedät, että märkäpuku on elinehto täällä kylmässä pohjolassa. Se suojaa hyytävän kylmältä vedeltä ja antaa nauttia sessiosta vaikka keskitalvella (kunhan puku on vain tarpeeksi paksu). Mutta, jos et huolehdi siitä kunnolla se heikkenee nopeasti.

Lue lisää →

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…

Avaa chatti
1
Tarvitsetko apua? Laita viesti.
Moikka,

Koukussa tuuleen, vai vasta aloittelemassa harrastusta? Autan mielelläni kaikessa lajiin liittyvässä.