"Secret"

59.827225867339465, 23.121339529384112

Rakkaalla paikalla on monta nimeä.

Secret, Not so Secret, Sikrit, Siikrit, Sekret, Seekret, Veda, Vedagrund, Vedagrundet… Hangon paras flättispotti ja ehkä Suomenkin.

“LEIJASURFFAAJIEN KESKUUDESSA KULKEVAN PERIMÄTIEDON MUKAAN SECRET LÖYDETTIIN JO 800-LUVULLA ENSIMMÄISTEN VIIKINKIEN TULLESSA SUOMEEN

Tässä artikkelissa esittelemme Hangon Vedagrundetin rannan, jota itse kutsumme nimillä Veda tai Secret. 

Varsinainen ranta-alue on noin 200m pitkä, jonka hienohiekkainen, matala ranta avautuu suoraan etelään. Vedan ranta muotoutuu vuosittain aina hieman erilaiseksi virtausten ja aallokon mukaan, kasaten hiekkasärkkiä tai vedenalaisia matalikoita rannan läheisyyteen. Veden ollessa matalimmillaan ranta on Flyttornan luodoille asti polven syvyistä. Rannan edessä olevalle luodolle pääsee usein lähes kuivin jaloin.

Ranta on erittäin turvallinen harrastaa, sillä siellä ei ole kuin yksi kivi, joka sekin on merkattu harrastajien (yleensä Rita Dekite:n) toimesta. 

Usein joudut kävelemään rannasta jopa 100-200m ulos ennen kuin vesistartin vaatima syvyys löytyy. Rannan matala jatkuu länteen noin 1,5 km aina Vålnäsgrundetille asti ja hieman sen ohi, joten lääniä riittää missä temmeltää.

Näin suuri ja turvallinen harrastusalue, joka on myös erittäin aloittelijaystävällinen on Suomen oloissa harvinainen ja siksi Secrettiä voikin hyvällä syyllä kutsua Suomen parhaaksi leijasurffausspotiksi.

Saapuminen rannalle

Seekret sijaitsee  noin 9 km päässä Hangon keskustasta.

Hangon keskustan suunnasta tultaessa käänny Täktomintieltä Vedagrundintielle oikeaan ja jatka suoraan yleisen uimarannan parkkipaikalle tien päähän. 

Helsingin suunnasta tultaessa käänny Lappohjan kohdalta (täältä muuten löytyy upea uimaranta) vasemmalle Koverharintielle ja aja noin 3 km , josta käänny oikealle Viskontielle. Aja Viskontietä noin 600 metriä ja käänny vasemmalle Tvärminnentielle ja aja tätä tietä noin 11 km, jonka jälkeen käänny vasemmalle Vedagrundintielle. Ja jotta saisimme sinut vielä hieman ulalle, niin huomioi että Tvärminnentie muuttuu Täktomintieksi noin puolessavälissä matkaa (tuota 11km pätkää siis). 

Vedagrundintie haarautuu noin 150 m Täktomintiestä, valitse tässä kohtaa vasemmanpuoleinen haara. Tästä rantaan on vielä matkaa noin 800 m. Autojen parkkeeraus on sallitu vain merkitylle parkkialueelle. Huom! Ei tien varteen eikä heinikolle.

Parkkialueella ja rannalla yöpyminen on kielletty, tätä varten suosittelemme Camping Silversandia.

Toukokuussa saat koodilla LeijasurffausSilver teltta- tai matkailuautopaikan vihreältä alueelta 1-4 henkilölle 29€/yö  + sauna 19€/h.

Tiellä on ajokieltomerkki, mutta ranta on yleinen uimaranta jonka parkkipaikalle saa ajaa.

Huomioithan paikalliset asukkaat. Aja hiljaa ja varoen sillä tie on monttuinen.

Rannalla liikkuminen

Saaristosta löytyy usein rauhoitettuja alueita, niin myöskin Vedasta. Dyyneillä  ei saa kävellä, eli ÄLÄ TALLO KASVILLISUUTTA. 

Kävele rantaan parkkipaikalta opastaulun viereistä polkua pitkin. 

Rannan länsiosassa oleva kiinteistö on yksityisaluetta, joten muista kunnioittaa pihapiiriä äläkä rikaa leijaa siellä päässä.

Tärkeää

Leijasurffaaminen on kielletty uimakauden ajan, eli 15.6. – 31.8. välisenä aikana. Muista kunnioittaa tätä sääntöä. Voit silloin harrastaa Hangon muilla hyvillä rannoilla joista kirjoitamme esittelyt seuraavissa uutiskirjeissä. 

Parkkipaikalta löytyy puucee sekä ROSKA-ASTIA!!! johon kaikki roskat tulee viedä. Leijasurffaaja ei ole sottapytty. 

Katso tästä spotin tuulitilanne.

KOMMENTOI JUTTUA
UUTTA
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA
Suuri Suomalainen Kietkysely - Osa 1 Onnettomuudet Tietoa lajista
SUURI SUOMALAINEN KITEKYSELY – OSA 1 ONNETTOMUUDET

Yleistäen leijasurffausta voidaan pitää suhteellisen turvallisena lajina, vaikka laji kuuluukin vakuutusyhtiöiden kategoriassa extreme-lajeihin. Tuhatta harrastustuntia kohden

Lue lisää →
Team riders leijasurffaus-fi Tietoa lajista
KiteLife WKND 2023

Nyt jo kaksivuotiaaksi ehtinyt KiteLife WKND -tapahtuma sai jälleen kuhinaa aikaiseksi lajin harrastajien keskuudessa. Meille järjestejille oli ilo nähdä uusia kasvoja kilpailussa, ja saimme myös uuden “Suomen parhaan leijasurffarin”.

Lue lisää →
Märkäpuvun hoito Tietoa lajista
Märkäpuvun hoito

Leijasurffaajana tiedät, että märkäpuku on elinehto täällä kylmässä pohjolassa. Se suojaa hyytävän kylmältä vedeltä ja antaa nauttia sessiosta vaikka keskitalvella (kunhan puku on vain tarpeeksi paksu). Mutta, jos et huolehdi siitä kunnolla se heikkenee nopeasti.

Lue lisää →

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…

Avaa chatti
1
Tarvitsetko apua? Laita viesti.
Moikka,

Koukussa tuuleen, vai vasta aloittelemassa harrastusta? Autan mielelläni kaikessa lajiin liittyvässä.