Suuri Suomalainen Kitekysely – Osa 2

Share your passion

Miten Suomi harrastaa?

Tällä kertaa käymme lävitse sitä, miten suomalaiset kiteharrastajat jakautuva eri vuodenaikoihin, lautatyyppeihin, leijoihin jne jne.. jos jäät kaipaamaan jotain tietoa, mitä tässä artikkelissa ei ole käsitelty, niin jätä kommentti sivun alaosassa olevalla kommentointilomakkeella ja täydennämme artikkelia.

Jos et ole vielä lukenut kitekyselyn ykkösosaa, niin käy lukemassa se täältä (linkki aukeaa uuteen välilehteen).

Täytyy nyt tässä vielä kerran harmitella vastaajien pientä määrää – vain noin 400 vastaajaa. Tästä syystä artikkelimme tietosisältö on hyvinkin suuntaa antava. Ensi kerralla kaikki mukaan vastaamaan.

Kesäiset Harrastuspreferenssit Suomessa

Kesäinen leijasurffaus suorastaan huutaa monipuolisuuttaan, tarjoten harrastajille erilaisia tyylejä ja kokemuksia. Kitekyselyn 2023 vastausten pohjalta voidaan nähdä selkeästi se mikä jo muutenkin tiedettiin twintipin, laikkarin ja foilin jaukaumasta harrastajien keskuudessa.

Twintip

Twintip, 314 harrastajan ykkösvalinta, on leijasurffauksen dynaamisin ja joustavin muoto. Sen suosio perustuu laudan monipuolisuuteen ja soveltuvuuteen erilaisiin olosuhteisiin ja taitotasoihin sekä siihe, että se on lauta jolla harrastus 99,9% tapauksissa aloitetaan. Twintip-laudat ovat ihanteellisia temppujen tekoon, isohin hyppyihin, rata-ajoon ja cruisailuun vedessä. Twintip-lautailu ei ole vain fyysisesti palkitsevaa, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden luovuuteen ja ilmaisuun, kun harrastajat kehittävät omia tyylejään ja temppujaan.

Laikkari

Laikkari, jota 116 harrastajaa suosii, on toinen suosittu vaihtoehto kesäisissä vesissä. Laikkarit ovat kuin kutistettuja lainelautoja ja tämän vuoksi ihanteellisia aaltojen ajamiseen. Niiden ominaisuudet soveltuvat erityisen hyvin suurille aalloille ja vahvalle tuulelle, tarjoten haastetta ja jännitystä kokeneemmille harrastajille. Laikkari tarjoaa myös mahdollisuuden rennnompaan cruisailuun ja nautinnolliseen liukuun, mikä tekee siitä suositun valinnan niille, jotka etsivät rauhallisempaa ja meditatiivisempaa kokemusta leijalautailusta.

Foili

Foili, 88 harrastajan valinta, edustaa leijalautailun kevyempää ja hiljaisempaa puolta. Foili-lautailu on kuin leijumista veden päällä. Foil-laudat on varustettu hydrofoililla, joka nostaa laudan pinnan yläpuolelle, vähentäen veden vastuksen minimiin mahdollistaen laudan käytön kevyemmällä tuulella. Tämä tekniikka tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen, jossa ajat lähes äänettömästi veden yllä. Foili on erityisen suosittu rauhallisilla vesillä ja kevyemmillä tuulilla, tarjoten harrastajille mahdollisuuden lisätä harrastuspäiviä ja nauttia leijalautailun zen-mäisestä puolesta.

Kesällä ajetaanAjan / vastaajista
Twintip314
Laikkari116
Foili88

Talviset Harrastuspreferenssit

Kun talvi verhoaa Suomen lumipeitteeseen, leijalautailun ja snowkiten ystävät siirtyvät nauttimaan lumisista maisemista ja tuulen tuomasta voimasta. Kitekyselyn 2023 mukaan lumilautailu, suksien käyttö ja muut talvivälineet ovat suosittuja valintoja, joista jokainen tarjoaa omanlaisensa elämyksen lumessa.

Talviset harrastuspreferenssit Suomessa heijastavatkin lajin monipuolisuutta ja harrastajien erilaisia mieltymyksiä. Osa harrastajista onkin lajin parissa ainoastaan talvella.

Lumilauta on talvisten tuulten hallitsija

Lumilauta, jota 245 vastaajista harrastajaa suosii, on selkeä suosikki talvisessa snowkitessa. Tämän suosion takana on lumilaudan tarjoama tuttuus ja jännittävä yhdistelmä perinteistä lautailua leijan lisävoiman kanssa. Tämä tekee siitä suositun valinnan niin kokeneille lautailijoille kuin aloittelijoillekin, jotka haluavat kokea lumilautailun uudella tavalla. Lumilaudan käyttö snowkitessa yhdistää kaksi intohimoa: lumilautailun vauhdin ja leijan tuoman voiman ja hallinnan.

Suksilla mennään perinteistä hiihtoa modernilla twistillä

Sukset, joita 182 harrastajaa käyttää, tarjoavat perinteisemmän tavan nauttia snowkitesta. Olettaisin että, että sukset ovat ehkä enemmän “vanhemman väen suosiossa” tästä emme ajaneet analyysiä, mutta kommentoi artikkelia alla, jos haluat tämän tiedon, niin lisäämme sen myöhemmin artikkeliin mukaan.

Sukset yhdistettynä leijaan mahdollistavat perinteisen hiihtokokemuksen, jossa leijan tuoma lisäteho avaa uusia mahdollisuuksia liikkua nopeammin ja pidemmälle. Tämä yhdistelmä on erityisen houkutteleva niille, jotka ovat tottuneet laskettelemaan, mutta haluavat kokeilla jotain uutta ja jännittävää. Sukset tarjoavat myös paremman kontrollin vaikeammissa olosuhteissa, kuten jäisellä pinnalla tai vaikeassa maastossa, tehden niistä suositun valinnan seikkailunhaluisille harrastajille.

Retkiluistimet ja Luistinkelkat: Ainutlaatuista Nautintoa Luonnossa

Vaikka retkiluistimet ja luistinkelkat ovat harvinaisempia valintoja, ne tarjoavat ainutlaatuisen tavan nauttia talvisesta luonnosta ja tuulen voimasta. Retkiluistimet mahdollistavat leijalautailun ja luistelun yhdistämisen, tarjoten ainutlaatuisen elämyksen järvien ja jokien jäällä. Luistinkelkat puolestaan tarjoavat mielenkiintoisen vaihtoehdon niille, jotka etsivät uudenlaista tapaa liikkua jään peittämillä vestistöillä. Molemmat välineet tuovat mukanaan oman haasteensa ja nautintonsa, ja ne sopivat erityisen hyvin niille, jotka haluavat kokeilla jotain erilaista ja nauttia talven kauneudesta uudella tavalla.

Talvella ajetaan seuraavastiAjan
Lumilauta 245
Sukset 182
Retkiluistimet 50
Luistinkelkka 10

Leijasurffaus ja -hiihto Ulkomailla

Kansainvälisyys on olennainen osa leijalautailukulttuuria ja kitekysely paljastaakin, että Suomen harrastajat ovat aktiivisia myös rajojen ulkopuolella. Vesillä ulkomailla leijasurffausta tai -hiihtoa on harrastanut 226 vastaajaa, mikä kertoo lajin globaalista vetovoimasta ja suomalaisen yhteisön halusta päästä nauttimaan lajista vesillä myös talvellakin. Lumella ulkomailla harrastaneiden määrä (31 vastaajaa) on huomattavasti pienempi, mikä voi heijastaa lajin niche-luonnetta tai talvisten kohteiden rajallisempaa saatavuutta.

HarrastusOlen käynyt ulkomaillaEn ole käynyt ulkomailla
Vesillä226181
Lumella31376

Harrastuksen Kesto ja Tiheys

Leijalautailu ja snowkite ovat lajeja, jotka sitouttavat harrastajansa pitkäaikaisesti. Vastaajista löytyy koko kirjo harrastajia jotka ovat olleet lajin parissa alle vuodesta aina yli kahteenkymmeneen vuoteen.

HarrastusvuodetVastaajien määrä
Alle 1 vuosi20
1–2 vuotta65
3–5 vuotta97
6–9 vuotta80
10–15 vuotta95
16–19 vuotta26
Yli 20 vuotta11

Tämä kertoo lajin koukuttavan harrastajat tuuleen hyvinkin tehokkaasti. Useimmat harrastajat käyvät lajin parissa muutaman kerran kuukaudessa, mikä osoittaa lajin soveltuvan niin satunnaisiin kuin säännöllisiin harrastushetkiin.

HarrastustaajuusTalvellaKesällä
Ei harrasta ollenkaan2742
Harvemmin kuin kerran kuukaudessa11973
Kerran viikossa6567
Muutaman kerran kuukaudessa147138
Useammin kuin kerran viikossa3564

Kilpailumieltymykset

Vaikka suomessa kilpailuja lajissa ei paljoa ole, olisi siihen enemmänkin kiinnostusta harrastajien puolelta sekä kesällä, että talvella. Kysyttäessä mieluisinta kilpailumuotoa, olisi Twin tip -ratakisat (keskiarvo 2.03) suosituin kilpailumuoto. Big Air ja Freestyle olisivat myös suosittuja, tarjoten näyttävyyttä ja taituruutta. Vähiten suosittuja ovat nuorten foil-ratakisat, mikä saattaa heijastuu suoraan harrastaja ja vastaajamääriin.

Kilpailumuotona kiinnostaisiKeskiarvo (1-5)
Big Air (hyppääminen korkealle)1.93
Freestyle (temput)1.68
Twin tip -ratakisat2.03
Aikuisten foil-ratakisat1.45
Nuorten foil-ratakisat1.15

Millaisilla leijoilla Suomi ajaa?

Leijasurffauksen ja snowkiten välinevalikoima on yhtä monipuolinen kuin itse lajit. Kitekysely 2023 antaa meille oivallisen katsauksen suomalaisen kite-yhteisön suosimista välineistä. Kitekysely paljasti erityisesti kahden välinetyyppin käyttäjien määrät, mitä olemme itse pohdiskelleetkin näin olevaksi – pumppisleijat ja patjaleijat.

Pumppikset – Suosituimmat tuulen tarttujat

Pumppikset, eli pumpattavat leijat, ovat selvästi suosituimpia Suomessa. Peräti 340 vastaajaa ilmoitti käyttävänsä näitä leijoja, mikä kertoo niiden soveltuvuudesta sekä kesään että talveen. Pumppikset ovat tunnettuja niiden monipuolisuudesta: niistä löytyy sopivat vaihtoehdot niin aloittelijoille kuin kokeneillekin harrastajille, tarjoten hallittavuutta, kestävyyttä ja suorituskykyä monenlaisissa tuuliolosuhteissa.

Patjaleijat – Vähemmän suosittu, mutta oma niche

Patjaleijat jakautuvat kahteen päätyyppiin: avoimiin ja suljettuihin patjaleijoihin. Kitekyselyn mukaan 65 vastaajaa käytti avoimia patjaleijoja ja 96 vastaajaa suljettuja patjaleijoja. Nämä leijat edustavat harrastuksen spesifisempää osa-aluetta. Patjaleijat ovat suosittuja erityisesti snowkiten parissa, johtuen niiden keveydestä ja helppokäyttöisyydestä lumisilla alueilla. Patjaleijat tarjoavat usein myös paremman suorituskyvyn kevyessä tuulessa, mikä tekee niistä suosittuja.

Single Skin -leijat: Erityisvälineet Tiettyihin Olosuhteisiin

Single skin -leijat, yksikerrosleijat, ovat vieläkin erikoistuneempia. Näitä leijoja käyttää vastaajista 64 kpl. Ne ovat tunnettuja keveydestään ja kompaktiudestaan, mikä tekee niistä erinomaisia vaihtoehtoja retkikäytössä tai erityisen kevyissä keleissä. Vaikka ne eivät olekaan yhtä suosittuja kuin pumppikset, ne tarjoavat todella ainutlaatuisen ratkaisun tiettyihin harrastustarpeisiin.

Ajan seuraavalla / seuravillaLeijatyyppiKyllä vastauksetEi vastauket
Pumppisleijat (pumpattava leija)34059
Avoin patjaleija65334
Suljettu patjaleija96303
Single skin (yksikerrosleija)64335

Välinevalinnat leijasurffauksessa ja snowkitessä heijastavat lajin monimuotoisuutta ja harrastajien erilaisia tarpeita. Vaikka pumppisleijat hallitsevatkin kenttää niiden monipuolisuuden ja suorituskyvyn ansiosta, patjaleijat ja single skin -leijat tarjoavat arvokkaita vaihtoehtoja erikoistilanteisiin ja tietynlaisiin mieltymyksiin. Tämä monipuolisuus on omiaan rikastuttamaan lajia ja sen yhteisöä, mahdollistaen harrastajille löytää juuri heidän tarpeisiinsa sopivat välineet.

Kuinka paljon on paljon?

Leijojen määrä harrastajalla kertoo paljon heidän sitoutumisestaan, kokemuksestaan ja monipuolisuudestaan lajin parissa. Kitekysely 2023 paljastaa, että Suomen leijasurffaajat ja snowkite-harrastajat omistavat monesti useita leijoja, mikä heijastaa harrastajien tarvetta sopeutua erilaisiin olosuhteisiin.

Leijojen MääräVastaajien Määrä
“Psst… älä kerro kenellekään, mutta monta!”126
Kolme leijaa90
Neljä leijaa60
Kaksi leijaa52
Yksi leija47
Ei vielä omaa leijaa9

Selitykset:

  • “Psst… älä kerro kenellekään, mutta monta!”: Tämä vaihtoehto viittaa harrastajiin, joilla on huomattava määrä leijoja, mahdollisesti yli neljä. He ovat todennäköisesti kokeneita harrastajia, joilla on erilaisia leijoja eri olosuhteisiin ja käyttötarkoituksiin.
  • Kolme leijaa: Tämä määrä osoittaa harrastajien sitoutumisen lajiin, mahdollistaen eri tyyppisten leijojen käyttämisen vaihtelevissa olosuhteissa.
  • Neljä leijaa: Samoin kuin kolmen leijan omistajat, nämä harrastajat ovat investoineet merkittävästi harrastukseensa ja haluavat varmistaa, että heillä on sopiva leija joka tilanteeseen.
  • Kaksi leijaa: Tämä määrä on yleinen niille, jotka ovat siirtyneet aloittelijavaiheesta ja haluavat laajentaa harrastuksen mahdollisuuksia.
  • Yksi leija: Tyypillinen aloittelijoille tai satunnaisille harrastajille, jotka eivät ehkä tarvitse tai halua investoida useampiin leijoihin.
  • Ei vielä omaa leijaa: Nämä ovat todennäköisesti uusia harrastajia tai niitä, jotka harrastavat leijalautailua tai snowkiteä vuokra- tai lainavälineillä

Muut vesiurheilulajit

Kysyimme myös mitä muita lajeja kiteilijät vesillä harrastavat tai haluaisivat ainakin kokeilla.

Leijalautailijoiden Vesilajien Monimuotoisuus ja Kokeilunhalu

Lajin harrastajat ovat tunnetusti seikkailunhaluisia ja monipuolisia vesilajien ystäviä, mikä ilmenee selvästi kyselyn tuloksista. Monipuolinen harrastajakuntamme ei rajoita intohimoaan pelkästään leijasurffaukseen tai snowkiteen, vaan he ovat aktiivisesti mukana myös muissa vesilajeissa ja ovat avoimia uusille kokemuksille.

Myös näitä harrastetaan

LisäharrastusKeskiarvo (1-5)
Siipisurffausta (talvella)1.29
Siipisurffausta (kesällä)1.38
Purjelautailua1.46
Lainelautailua1.44
SUP (Stand Up Paddling)2.13
Wakeboarding (sis. kaapeliwaken)1.89
Efoil1.18

Kuten taulukosta näkyy, leijalautailijat ja snowkite-harrastajat ovat kiinnostuneita useista eri vesilajeista. Erityisen suosittu on SUP eli Stand Up Paddling, joka onkin rentouttava ja rauhallinen tapa nauttia kesästä. Myös wakeboarding on saanut huomattavan suosion, mikä korostaa sen sukulaisuutta twintip ajamiseen sekä harrastajien kiinnostusta myös muihin vauhdikkaisiin ja adrenaliinia tarjoaviin lajeihin.

Kiteilijät ovat uteliasta porukkaa

Kiteilijöiden kiinnostus kokeilla uusia lajeja kuvastaa heidän uteliaisuuttaan ja haluaan laajentaa harrastuksen rajoja. Efoil, joka yhdistää sähköisen voiman ja foilaamisen, on herättänyt suurta mielenkiintoa harrastajien keskuudessa. Lue lisää Efoilista vaikka täältä. Myös siipisurffaus (wing) kesällä ja lainelautailu ovat korkealla kiinnostuksessa, mikä osoittaa kiteilijöiden intoa kokeilla uusia, haastavia ja jännittäviä vesilajeja. Kitekysely kertoi meille seuraavaa:

Haluaisin kokeilla seuraavaaKeskiarvo (1-5)
Siipisurffausta (talvella)2.55
Siipisurffausta (kesällä)2.71
Purjelautailua2.05
Lainelautailua2.68
SUP2.31
Wakeboarding2.67
Efoil2.99

Näiden taulukoiden valossa leijalautailijoiden ja snowkite-harrastajien kiinnostus vesilajeja kohtaan on ilmeinen. Heidän aktiivinen osallistumisensa ja halunsa kokeilla uusia lajeja kertoo intohimosta vesilajeihin ja jatkuvasta halusta oppia uutta, haastaa itseään ja nauttia vesistä monipuolisesti. Tämä monimuotoisuus ja jatkuvan kasvun tavoittelu tekevät leijalautailu- ja snowkite-yhteisöstä erityisen dynaamisen ja elinvoimaisen.

Kiitos kaikille kitekyselyyn vastanneille – Nyt lumille nauttimaan talvesta kun se kerrankin on tullut ajoissa, myös täällä Etelä-Suomessa.

KOMMENTOI JUTTUA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUTTA
Lähde mukaan eeppiselle kitereissulle huhtikuussa -24!
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…