Haastattelussa Joni Sarola – Suomen kovin leijasurffaaja 2023

Share your passion

Kuvat: Maija Hakala

Tällä kertaa henkilöhaastattelussa on viimekesän KiteLife WKND:in voittaja, Joni Sarola. Jonin moni tietää myös hänen yrityksensä, Arctic Kitesin, kautta. Hän onkin Itä-Suomen suunnalla yksi voimakkaimmin lajia eteenpäin vieviä hahmoja, ei vähiten hänen tarjoamien leijasurffauskurssien ansiosta. Eli jos asustelet siellä suunnalla ja olet kiinnostunut tai tiedät, että joku kaverisi on kiinnostunut lajista, niin pistäkääpä ottaen häneen yhteyttä.

Kuka on Joni Sarola ja mistä hän sai kipinän lajiin?

Juuri alle 30-kymppinen Joensuun mies, Joni, sai ensimmäisen kosketuksen lajiin noin kymmenen vuotta sitten nähtyään paikallisen harrastajan hyppimässä talvisella järven jäällä. Silloin ei kuitenkaan vielä syttynyt palavin halu lajia kohtaan, mutta jotain jäi kuitenkin kipinöimään rinnan alle.

Myöhemmin, kun SOME-kanavat alkoivat tuuttaamaan enemmän leijasurffausvideoita Jonin näytölle, alkoi roihu olla valmis. Siitä kurssille 2021 ja loppu onkin tyypillinen leijasurffaajan kaava. Kamat hankintaan ja se on siinä. Joni kertookin, kuinka leijasurffauksesta on tullut lähes “kaikki kaikessa”, tarjoten määrätynlaisen vapauden tunteen, joka on vertaansa vailla. Joni sanookin identifioituvansa leijasurffaajaksi. Tiedän aika monta, joille on käynyt samoin 😉

Valmistautuminen kisaan 2023

Kysyttäessä miten hän valmistautui viime kesän kilpailuun, oli vastaus jopa hieman yllättävä.

”No tota, ohjelmanumerohan oli sinällään selkeä, eli tein sitä mitä aina rannassa teenkin – Hypin. Toki katsoin, että kamat on kunnossa ennen kisaa. Foili ei tosin ollut vielä täysin hallussa, joten sitä tuli harjoiteltua. Ei se vieläkään ole täysin hallinnassa, mutta alkaa sujumaan jo paremmin.”

Kun kysyin, millaisia harjoituksia teit, tuli vielä yllättävämpi vastaus:

”Foililla osasin jo hyppiä (!!!) mutta käännöksiä treenasin jonkun verran. Usein sitä lumpsahti veteen jalan vaihdossa. Noi käännökset on vieläkin vähän työn alla, mutta sujuu jo huomattavasti paremmin.
Joni korostaakin, että onnistuneen suorituksen avaimet ovat kyky ennustaa temppujen epäonnistumista, tunnistaa omat rajat, ja säilyttää leijan hallinta kaikissa olosuhteissa.

Entä millaisia haasteita Joni mahdollisesti kohtasi kisan aikana?

”Ei ehkä haasteita sinänsä. Ratakilpailussa rannekello olis ollu tosi hyvä, niin ei siihen ajanottoon ois tullu turhaa säätöä. Aurinko paistoi ja tuulta oli riittävästi” Siinähän on jo hyvän kisapäivän resepti.

Eli ensi kesän kilpailijat, ottakaa Surfr-aplikaatio kelloon, jos vain mahdollista – Tämä vinkiksi kaikille.

Vaikka et kohdannut merkittäviä haasteita kilpailun aikana, oliko jotain, jonka koit erityisen palkitsevana tai opettavaisena tässä kilpailussa?

”Perushyppyihin en kokenut mitään ihmeellistä, ehkä rata-ajossa ajolinjan vaikutus siihen omaan suoritukseen… siellä oli porukalla aika erinäköisiä käppyröitä, kun vertailtiin ajolinjoja kisan jälkeen.”

Entä jäikö viimekesän kisasta mieleen mitään hauskaa kommellusta?

“No, jäihän sieltä. Kun lähdettiin rannalta takaisin palkintojen jakoon, niin en löytänyt mistään työkaluja, jotta olisin saanut purettua sen. Siinä sitten ajeltiin hirveällä kiireellä foili tuulessa vinkuen pitkin Hankoa, kun roikotin sitä ikkunasta ulkona. Kerittiin kuitenkin ajoissa paikalle.”

No millaiset fiilikset oli, kun tajusit että voittohan tästä tuli?

”Olihan se mahtava fiilis. Jo matkalla Hankoon mietittiin matkakaverin kanssa, että se auto (Best Caravanin sponsoroima palkinto) tulisi todellakin hyvään tarpeeseen.” Sieltähän se sitten napsahti voitto ja Suomen Kovimman Leijasurffaajan titteli vuodelle 2023.

Kysyttäessä onko Joni käyttänyt tätä titteliä missään, toteaa hän ”No oon mä, tuolla verkkosivujen kouluttajasivulla on maininta, että mut on rankattu Suomen paras leijasurffaaja tittelillä.” Eli sinänsä taitaa olla aika vaatimattomasta kaverista kyse.

Toiveet lajin kehittymisestä

Jonin toiveet leijasurffauksen kehityksestä Suomessa keskittyvät turvallisuuteen, osaamisen jakamiseen ja yhteisöllisyyteen. Hän korostaa kurssin kautta tapahtuvaa lajin aloittamisen merkitystä, väistämissääntöjen osaamista sekä tarvetta lisätä tapahtumia ja edistää terveellistä hauskanpitoa. Nämä elementit ovat keskeisiä leijasurffauksen kehitykselle Suomessa, sillä ne edistävät sekä lajin turvallisuutta että sen sosiaalista ulottuvuutta, luoden vahvemman ja osaavamman harrastajakunnan. Jonin ehdotukset ovat tärkeitä askelia kohti entistä inklusiivisempaa ja turvallisempaa leijasurffausyhteisöä Suomessa.

Tämän hetken juttuja…

Jonin lempitemppu jäi melkein kysymättä, mutta onneksi se tuli keskustelussa esille ja tästä kehkeytyi vielä lisää muutakin keskustelua.

Boardoffit lumilaudalla. Joni onkin tehnyt ilmeisesti epävirallisen Suomen ennätyksen 7 x frontroll eikä 3 x frontroll boardoffina jää tästä suorituksesta yhtään sen huonommaksi. Voi vaan sanoa, että tehkääpä perässä.

Otetaan nyt tähän heti se lempitemppu. Se on itseasiassa aika huikea suoritus, jonka Joni sai juuri ländättyä.

Idean näihin talvisiin temppuihin Joni sai, kun hän näki Instassa Laurent Guyotin (Instagram linkki) videolla tekevän lumilaudalla boardoffin.
Tällä hetkellä Joni ei keskity tempuissa unhookkeihin, vaan menee perinteisemmällä BigAir tyylillä, joten ainakaan vielä ei häntä päästä näkemään missään freestyle kisoissa. ”Ehkä sitten kun unhookit ja foili on hallussa.” Toimituksen oma veikkaus on, että Big Air kyllä vie miehen.

Aika huikeita hyppyjä kaveri tekee muutenkin, ja näiden yrittämistä en suosittele kuin vain erittäin kokeneille kavereille. Mm. juuri katsoin Surferista, että mies oli viikon maailman ranking listalla (snowkite) sijalla 2, yli 10-metrisellä hypyllä, eikä tämä ole edes niitä korkeimpia mitä hän on tänä talvena hypännyt.

Tämä on jo aika kova suoritus ottaen huomioon, että se on hypätty järven jäällä, jossa oli vain 20cm lunta.

Ensi kesää varten Jonilla on ensimmäisenä tarkoituksena testata, pääseekö hän foililla yhtä korkealle kuin twinillä. Se saattaa vaikuttaa myös välinevalintaan KiteLife WKND kisaan ensi kesänä.

Tätä kirjoittaessa Joni on parhaillaan osallistumassa Snow Kiten MM-kisoihin, jotka järjestetään tänä vuonna Suomessa. Tsemppiä kisoihin kaikille suomalaisille osallistujille.

Kuva: Surfr App

Lempileija on tällä hetkellä North Orbit 9m, jota hän ajaa mielellään myös ylitehoisena. Isot patjaleijat ovat tulleet myös varustevalikoimiin niiden liitokyvyn vuoksi, joten mies pääsee nyt harjoittelemaan boardoffeja oikein kunnolla.

Näillä ajatuksilla kohti ensi kesää, jolloin näemme Jonin puolustamassa jälleen titteliään Suomen kovimpana leijasurffaajana KiteLife WKND 2024 – kisassa.

KOMMENTOI JUTTUA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUTTA
Lähde mukaan eeppiselle kitereissulle huhtikuussa -24!
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…