Lumilaudan valinta snowkiteen

Share your passion

Aloittaessasi leijasurffausta talvella eli snowkite√§ (ei voida puhua leijahiihdosta ūüėČ) siihen sopii mainiosti aivan normaali rinteess√§ k√§ytett√§v√§ lumilauta. T√§ss√§ lajissa on kuitenkin omia vaatimuksia mahdollisimman toimivalle laudalle t√§h√§n tarkoitukseen. Jotta lauta toimisi mahdollisimman hyvin on otettava huomioon my√∂s olosuhteet. Lumen pinta, lumen paksuus tai pikemminkin sen v√§hyys vaikuttaa merkitt√§v√§sti millainen lauta toimii parhaiten. Lumilauta on heikoimmillaan j√§isell√§ alustalla ja oikeastaan mik√§ vain lauta toimii hyvin, kun lunta on j√§√§n p√§√§ll√§ mutta ei liian paljon eli noin 10 cm. Toisaalta kun pehme√§√§ lunta on paljon, laudan tulee pysy√§ vaivatta lumen pinnalla. K√§sittelemme seuraavaksi lumilaudan t√§rkeimpi√§ ominaisuuksia ja snowkiten n√§k√∂kulmasta valintaan vaikuttavia tekij√∂it√§.

Laskutyyli

Lumilaudat on jaoteltu laskutyylin perusteella eri kategorioihin eli mitä sillä halutaan tehdä:

 • Allmountain ‚Äď yleislauta
 • Freestyle- parkkilauta hyppyreihin
 • Jib ‚Äď reileihin
 • Freeride ‚Äď syv√§√§n lumeen
 • Splitboard ‚Äď voit k√§ytt√§√§ laskemisen lis√§ksi lumikenkien tavoin
  Snowkiteen soveltuu parhaiten allmountain lauta tai freestyle lauta. Tämän tyyppisillä laudoilla voi hyvin mennä molempiin suuntiin.

Lautailutasosi

Valitse aloittelijalle sopiva lauta, jos et ole vielä paljon laskenut rinteissä. Nämä laudat ovat anteeksiantavaisempia ja kehityt nopeammin. Jos olet kokeneempi laskija, valitse jäykempi lauta, joka kestää paremmin kovaa vauhtia. Kokenut lumilautailija voi myös valita vapaammin omaan laskutyyliinsä sopivan laudan.

Laudan muoto

 • Directional twin ‚Äď l√§hes samanlainen molemmista p√§ist√§. Suunniteltu enemm√§n toiseen suuntaan menemiseen. Laudan takaosa on t√§ss√§ laudassa j√§ykempi.
 • Directional ‚Äď t√§m√§n laudan ominaisuudet takaavat parhaat laskut syv√§ss√§ lumessa. Suunniteltu l√§hes ainoastaan toinen p√§√§ edell√§ menemiseen, eli laudalla voi periaatteesa laskea vain yhteen suuntaan.

Parhaiten snowkiteen sopii True Twintip -tyyppinen lauta. Näissä laudoissa siteiden kiinnityspisteet on sijoitettu yhtä kauas laudan molemmista päistä ja näin lauta saadaan käyttäytymään samalla tavoin ajettaessa kumpaan tahansa suuntaan.

Laudan profiili

Karkeasti laudat ovat jaoteltu perinteisiin camper-lautoihin ja rocker-lautoihin. Kovemmalla pinnalla camper-laudan kantti puree paremmin, kun taas rockerilla oleva lauta on anteeksiantavampi ja kantaa paremmin syvässä lumessa.

Laudan pituus

Laudan pituuden valintaan vaikuttaa ensisijaisesti harrastajan paino, pituus ja taitotaso. Jos olet aloittelija valitse taulukon suosituksen alapään mittainen lauta.

Laudan leveys

Laudan leveys valitaan kengän koon mukaan. Lautojen leveydet keskeltä vaihtelevat 250 mm molemmin puolin. Varsinkin jos kengän kokosi on yli 44 valitse itsellesi leveä lauta Wide-malleista, jotka ovat yli 260 mm leveitä. Snowkitessä mennään pääasiassa takakantilla ja kenkien osumista lumeen tulisi välttää. Tästä syystä on hyvä valita normaalia leveämpi lauta tai olla erityisen tarkkana siteiden kiinnityksessä.

Laudan jäykkyys

Laudan jäykkyys vaikuttaa sen hallintaan. Hitaissa nopeuksissa löysempi lauta voi olla mukavampi erityisesti aloittelijalle, kun taas kehittyneempi harrastaja voi haluta jäykän laudan kovempiin vauhteihin ja kovemmille pinnoille.

Sidecut eli laudan sivuleikkaus

Tämä luku kertoo, kuinka leikkaava lauta on. Lumilautojen sidecutit vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Suurempi säde n. 7,5-9 on parempi kun halutaan mennä lujaa ja käännökset pitkiä, kun taas pienemmällä säteellä n. 6-7,5 oleva lauta on helpommin kääntyvä. Snowkitessä normaalissa ajossa takakantilla ajettaessa suurempi sidecut toimii paremmin. Lauta pysyy paremmin kantilla eikä pyri kääntymään liikaa ylätuuleen. Tällaisella laudalla ajosta tulee rauhallisempaa, kun ajajan ei tarvitse jatkuvasti korjata laudan suuntaa.

Siteet

 • Strap in ‚Äď perinteisell√§ nelj√§n soljen kiinnitysmekanismilla varustetut siteet. Parhaiten s√§√§dett√§v√§t siteet. Hitaimmat laittaa kiinni.
 • Rear entry bindings ‚Äď takaa ladattavat siteet. Nopea laittaa kiinni, s√§√§dett√§v√§ tarkkaan ennen k√§ytt√∂√§. Hieman hankala avata esimerkiksi sel√§ll√§√§n tai istuessa.
 • Step on ‚Äď Kenk√§ lukittuu pohjasta siteeseen. Nopein laittaa kiinni. Hinnastojen kalleimmasta p√§√§st√§.

Muistilista

 • Twintip freestyle lauta sopii parhaiten snowkiteen. Takaa parhaat menot molempiin suuntiin!
 • Valitse laudan j√§ykkyys ja pituus taitotasosi mukaan. L√∂ysempi lauta aloittelijalle ja j√§ykempi lauta kovempia vauhteja hamuavalle.
 • Sopiva laudan profiili riippuu siit√§, millaisella pinnalla harrastat. Camper-lauta kovemmille pinnoille ja rocker-lauta pehme√§mp√§√§n lumeen
 • Keng√§n kokosi vaikuttaa valittavan laudan leveyteen. Valitse riitt√§v√§n leve√§ lauta, ettei kantap√§√§t osu lumeen!
 • Laudan sidecut-arvon tulisi olla 7,5 tai suurempi.
 • Varmista ett√§ keng√§t sopivat siteisiin ja valitse itsellesi sopivat j√§ykkyydet
 • Muista voidella lauta s√§√§nn√∂llisin v√§liajoin

Nobile

Erityisesti snowkiteen suunnattuja lautoja valmistaa mm. Nobile. Näiden lautojen ominaisuuksina on mm. suuri leveys ja iso 20 metrin kääntösäde. Näiden ominaisuuksien johdosta tämä lauta välttämättä ole optimaalinen valinta päivittäiseen käyttöön rinteessä.
Snowkiteen lauta taas on omiaan koska sen kantti puree hyvin kovallakin alustalla ja sen lis√§ksi lauta “kelluu” hyvin syv√§ss√§kin lumessa zero-rocker pohjan ansiosta.

Nobilen lauta (2023 malli) kuuluu Leijasurffaus.fi talven testikalustoon leijojen ohella.

Nobile-NHP-Snowkite-model-2023

KOMMENTOI JUTTUA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

UUTTA
Lähde mukaan eeppiselle kitereissulle huhtikuussa -24!
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LIS√Ą√Ą LUETTAVAA

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…