Märkäpuvun hoito

Share your passion

Puhutaanpa märkäpuvun pitämisestä kunnossa ja hyvänä. Me leijasurffauksella panostamme tähän asiaan hyvin paljon, koska oppilaamme saavat kurssin ajaksi käyttöönsä puvut meidän kauttamme.

Leijasurffaajana tiedät, että märkäpuku on elinehto täällä kylmässä pohjolassa. Se suojaa hyytävän kylmältä vedeltä ja antaa nauttia sessiosta, vaikka keskitalvella (kunhan puku on vain tarpeeksi paksu). Mutta, jos et huolehdi siitä kunnolla se heikkenee nopeasti. Ei lämmitä, alkaa haisemaan, kuluu ohueksi tai pahimmassa tapauksessa repeilee ja alkaa vuotamaan. Eli tee märkäpuvullesi palvelus ja anna sille sen ansaitsemaa hoitoa.

Tässä muutama vinkki siihen, miten saat pidettyä märkäpukusi pitkäikäisenä.

Vinkki #1
Älä jätä märkäpukua auton takaluukkuun päiviksi
Märkäpukuun tarttuu session aikana hikeä, ihoa, likaa, hiekkaa ja suolaa. Jos jätät sen mytyssä pussiin/kassiin alkaa se taatusti haisemaan ja tuo homeinen, hiivainen haju on sietämätön pidemmän päälle. Puhumattakaan siitä, että samainen haju tarttuu ihoosi seuraavan session aikana ja se ei lähde pois iholta kevyellä suihkulla.

Vinkki #2
Huuhtele märkäpukusi AINA session jälkeen
Vaikka ottaisit puvun pois auton takaluukusta, mutta et huuhtele sitä session jälkeen, niin samainen yllä mainittu haju on taattua tavaraa. Eli huuhtele märkäpuku AINA session jälkeen puhtaalla vedellä. Ja muista, että nykyiset märkäpuvut eivät myöskään tykkää kuumasta vedestä. Huuhtelussa kannattaakin käyttää maksimissaan kädenlämpöistä vettä. Huuhtelu tulee suorittaa erittäin huolellisesti molemmin puolin ja parempi jos vielä käännät puvun nurinpäin huuhtelua ja kuivausta varten.

Vinkki #3
Märkäpuvun kuivaaminen
Olisipa kiva jos märkäpuvun voisikin kuivata lämpimässä saunassa, mutta samoin kun kuuma vesi on lämmin sauna märkäpuvulle myrkkyä. Eli ei märkkäriä kuumaan saunaan kuivumaan. Älä myöskään laita märkäpukua kuivumaan henkariin kuten ripustaisit takkisi siihen, vaan paras tapa kuivattaa märkäpuku on asettaa se esim. pyykkitelineen päälle vaaka-asentoon. Jos kuivaat märkäpuvun henkarissa, niin taita märkäpuku roikkumaan vyötärön kohdalta henkarin päiden välissä olevaan rimaan. Tämä kahdesta syystä.

  1. märkäpuku joka roikkuu henkarissa, kuten takki, venyy hartioista löysäksi todella nopeasti
  2. samoin henkari kuluttaa märkäpukua ohuemmaksi hartioista, varsinkin jos jatkuvasti kuivaat roikottamalla pukua väärin henkarissa. Aloita märkäpuvun kuivaaminen aina kääntämällä puvun sisäpuoli ulos, ja kuivaa se ensin. Tämän jälkeen käännä puku ympäri ja anna sen kuivua ulkopuolelta.

Aloita märkäpuvun kuivaaminen aina kääntämällä puvun sisäpuoli ulos, ja kuivaa se ensin. Tämän jälkeen käännä puku ympäri ja anna sen kuivua ulkopuolelta.

Tiedän, että on houkuttelevaa ripustaa märkkäri kuivumaan auringossa nopeammin, mutta ÄLÄ tee tätä. Kuivaaminen suorassa auringonpaisteessa tuhoaa sekä märkäpuvun materiaalin ominaisuuksia, että puvun liimauksia suhteellisen tehokkaasti.
Jos kuivatat pukuasi ulkona (mikä varsinkin kesällä on jopa suositeltavaa), niin pyri kuivattamaan se paikassa, jossa ilmavirta tekee tehtävänsä eikä aurinko pääse porottamaan pukua piloille.

Älä ripusta märkäpukua kuivumaan henkariin!!!
Älä ripusta märkäpukua kuivumaan henkariin!!!

Vinkki #4
Märkäpuvun peseminen
Ikuisuuskysymys varsinkin aloittelevilla harrastajilla on se, “Kuinka pesen märkkärini?”. Mitä teetkin, niin missään tapauksessa älä pese märkäpukuasi pesukoneessa!!! Se on varma tapa saada pukusi pilalle.
Märkäpuvun pesemiseen löytyy omia pesuaineita ja ne ovat erittäin hyviä. Mutta, yksi hyväksi todettu keino, varsinkin jos märkäpukusi on alkanut haisemaan, on pestä se erittäin miedolla vauvan saippualla/pesuaineella (hajusteettomalla). Itse pesen märkkärini määräajoin juuri näin, laittamalla isoon saavin kädenlämpöistä vettä, lorottelen sekaan noin kahden-kolmen pesukerran verran vauvan suihkusaippuaa ja pyörittelen pukua siinä jonkin aikaa. Jätän puvun myös likoamaan noin tunniksi pesuveteen ennen sen huuhtelua.
PRO tipsi – jos haluat pukusi tuoksuvan miedosti, voit tiputtaa pesuveteen esim. minttuöljyä noin 10-tippaa. Älä käytä hajustettuja pesuaineita tai huuhteluaineita, sillä niillä pilaat pukusi varmasti.

Märkäpukua ei saa pestä pesukoneessa
Märkäpukua ei saa pestä pesukoneessa

Vinkki #5
Märkäpuvun säilyttäminen talven yli.
Jos et harrasta talvella vesillä, niin suositeltu tapa säilyttää puku on ripustaa se vyötäröstä alaspäin henkariin (tietysti pestynä ja kuivattuna) normaalissa huoneenlämmössä tai paras mahdollinen säilytystapa puvulle olisi vaakatasossa taittamatta sitä mitenkään, mutta tämä on aika harvalla mahdollista.

Älä myös unohda muita neopreenejasi. Tossut, hanskat ja huput tarvitsevat täysin samaa hoitoa kuin märkäpukusi. Varsinkin tossut alkavat haista kuolleiden kalojen ja kuntosalisukien sekoitukselta todella nopeasti, mikäli et pidä niistä huolta.

Bonus
Otetaan vielä yksi tabu puheenaiheeksi tähän lopuksi.

Eli puhutaan vielä märkäpukuun pissaamisesta. Kyllä, olemme kaikki tehneet tai tulet vielä tekemään sen jossain vaiheessa.
Se, että sinulla iskee kova hätä kesken session, on karua, mutta väistämättä edessä jokaisella. Toisin kuin jotkut saattavat ajatella tai sanoa, ei vaikuta puvun saumoihin mitenkään. Ainut asia mitä pissaaminen pukuun tekee on se, että se saa olosi tuntumaan lämpimämmältä mikä ei ole paha asia vaikkakin saattaa tuntua ajatuksena aika ikävältä. Toki jos pukua ei huuhtele/puhdista huolellisesti saat tällä tavoin sen haisemaan erittäin nopeasti julkiselta vessalta. Mutta, siitä voit olla varma, että se ei vahingoita puvun materiaalia tai saumoja. Muista vain puhdistaa se huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos olet tyyppiä jolla, on usein hätä, suosittelen ostamaan tätä tarkoitusta varten olevaa puvun puhdistusainetta. Kurkkaa tästä.

Mukavaa kesää ja hajuttomia sessioita.

Märkäpukuun pissaaminen
KOMMENTOI JUTTUA
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…