Share your passion

Mikä ihmeen foili?

Jos olet viime vuosina yhtään seurannut tuuli- tai surffilajeja olet varmaan huomannut, että monessa yhteydessä puhutaan foileista.
Mistä ihmeen foileista?

Foilin periaate

Foililauta koostuu perusosista: lauta, masto, runko ja siivet. Kokonaisuus voi poiketa suurestikin lajista, taitotasosta ja mieltymyksistä riippuen. Perusidea on kuitenkin sama eli noustaan veden päälle maston varaan laudan päälle. Vedessä olevat siivet yhdistettynä runko-osaan saavat aikaan nosteen, joka kannattelee lautaa veden päällä. Tunne on niin huikea että se täytyy itse kokea!

Miksi käyttää foililautaa?

Tuulilajeissa foililauta on erityisen hyvä jo kevyessä tuulessa eikä vetovälineeltä tarvita niin paljon voimaa kuin esimerkiksi perinteistä lautaa käytettäessä. Toisaalta, pienestä veden vastuksesta johtuen, sillä päästään kovaa ja nousemaan hyvin ylätuuleen. Leijasurffauksen puolella Formula foil luokka saikin olympiastatuksen ja tulee olemaan yhtenä purjehdusluokkana vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaisissa.

Foilia voidaan käyttää leijalaudassa, purjelaudassa, veneessä, surffi- tai jopa sup-laudassa .

Wingsurfing oikeastaan perustuu foiliin, wingin veto on riittävä saamaan laudan veden päälle = wingfoiling.

Foililauta leijasurffaukseen
Lauta

Lauta valitaan taitotason mukaan. Aloittelija tarvitsee isomman laudan lähtöä helpottamaan. Isompi lauta on myös anteeksiantavampi jos (ja kun) se koskettaa välillä vettä. Toisaalta osaava haluaa pienemmän laudan koska siitä on ainoastaan haittaa kun ollaan ”foilin varassa”. Laudassa voidaan käyttää kevyitä jalkalenkkejä, mutta ilmankin pärjää, tämä tuo vielä lisää vapautta. Laudassa on kiinnityspaikka masto jalan pulteille tai “tuttle boxille”. Tuttle box kiinnityksessä masto tulee laudan sisään, tätä tapaa käytetään yleisemmin kisafoileissa. Pulttikiinnityksessä on useita kiinnityspaikkoja tai portaaton kisko tarkkaan säätöön. Näin masto saadaan juuri oikeaan paikkaan. Maston paikka on tärkeää erityisesti siteitä käytettäessä. Väärä paikka aiheuttaa sen että lauta ei nouse vedestä tai nousee liiankin helposti, lähtee keulimaan 😉

Masto

Maston tulisi olla ainakin 40 cm mutta kisalaudassa voi olla jopa yli metrin mittainen masto. Hyvä maston korkeus on n.70-90 cm. Jäykkä masto takaa vakaan menon. Materiaaleina käytetään alumiinia tai hiilikuitua. Lisäksi mastossa on myös yleensä erillinen maston jalka pulttikiinnityksellä tai tuttle boxille.

Runko (fuselage)

Runko, fuselage eli “fuse” on osa joka yhdistää etu ja takasiiven toisiinsa ja mastoon. Näitäkin on eri mittaisia. Valmistajat ovat suunnitelleet fusen omiin siipiin eikä eri merkkien osia valitettavasti pysty ainakaan suoraan yhdistämään toisiinsa.

Siivet (wing)

Siipiä on kaksi joista tärkeämpi etusiipi. Takasiipi toimii vakauttajana ja sen kulmaa voidaan säätää välilevyillä (shim). Takasiiven kulma vaikuttaa foiliin muodostuvaan nosteeseen ja vakauteen. Etu- ja takasiipiä on saatavilla erikokoisia ja mallisia. Siiven koko ilmoitetaan neliösenttimetreinä ja usein tärkeänä tietona myös siiven leveys. Jo näistä tiedoista voidaan päätellä minkä tyyppinen siipi on ja millaiseen käyttöön se sopii parhaiten. Esimerkiksi Crazy Flyn Cruz kitefoil siipiä löytyy 3 erilaista, jotka kaikki tarkoitettu erilaiseen käyttöön.

Turvavarusteet

Foilatessa on hyvä pitää päällä aina ainakin kypärää, impactvestiä tai liivejä ja tossuja. Tossut siitä syystä että jalka osuu yllättävän helposti jo kahlatessa vedenalaiseen siipeen.

Foilisetin valinta

Osia valittaessa pääsääntönä voidaan pitää, että lauta voi olla eri valmistajan, mutta siitä alaspäin samaa merkkiä. On hyvä kuitenkin varmistaa, että mastonjalan pulttijako on oikea. Maston kiinnitys voidaan toteuttaa myös niin sanotulla “tuttle boxilla”, jossa masto kiinnittyy laudan sisään. Lauta on silloin paksumpi ja se on suunniteltu tuttle box mastolle.

Foilailun plussat ja miinukset leijasurffauksessa:

PLUSSAT

+ Kevyempää kuin normaali leijasurffaus
+ Lauta ei pompi aallokossa, vaan ”lennät” veden päällä
+ Tällä laudalla pääset jo hyvin kevyissä n. 3-4 m/s tuulissa, heti kun leija pysyy ilmassa
+ Voit käyttää pienempiä leijoja, 10 m2 pumpattavassa riittävästi vetoa 5-6 ms tuuliin
+ Nousee ylätuuleen merkittävästi paremmin kuin normaali lauta
+ Tarvittaessa pääset lujaa pienemmän kitkan ansiosta
+ Enemmän harrastuspäiviä ja vähemmän “huti keikkoja”

MIINUKSET

– Foil-setit maksavat enemmän kuin normaali lautasetti
– Ei sovi aloittelijalle, ensin opeteltava leijasurffaamaan normaalilla laudalla
– Matalat rannat hankalia

Eli jäätiin roimasti plussan puolelle!

Vielä mietityttää??

Jos vielä epäröit oman foililaudan hankkimista, helpoin ja nopein tapa aloittaa on tulla leijasurffaus.fi foili kursseille. Kursseillamme voit aloittaa foilailuun tutustumisen turvallisesti kaapeliparkissa.

Jos olet jo kokeneempi leijasurffaaja voit tulla foil+ -kurssille suoraan rannalle

 

KOMMENTOI JUTTUA
UUTTA
Lähde mukaan eeppiselle kitereissulle huhtikuussa -24!
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…