Ville Viitanen – Tyylikkäitä trikkejä Itä-Hesasta

Share your passion

Tänään sukellamme syvälle leijasurffauksen maailmaan ja tutustumme Ville Viitanen nimiseen 32-vuotiaaseen Itä-Helsingin sankariin. Ville ei ole ihan tavallinen tyyppi, joten antakaamme hänelle mahdollisuus esittäytyä: “Moi, mä oon Ville Viitanen, 32-vuotias kaveri Itä-Hesasta. Oon niin sanotusti normaali kokoinen – pituuskasvu loppu ja leveyskasvu alussa.”

Miten päädyit harrastamaan leijasurffausta?

Alotin leijahommat 2019 kesällä. Mulla oli 2008 vuoden leija ja ihan liian iso istumastrapa, joka putos kinttuihin, kun leijan otti irti siitä ja märkäpuku oli broidin Eirasta roskiksesta löytämä.
Olin kattonu kaikki how to kiteboard -videot youtubesta ja näillä mentiin. Kuin ihmeen kaupalla mitään ei sattunu itelle tai muille.

Mikä leijasurffauksessa on parasta?

Ehkä se, että harrastaessa tulee aina keskityttyä just siihen hetkeen. Sessarilla ei oikeen kerkee ajatella arjen asioita vaan focus on tekemisessä. Tähän vielä kun lisää sen, että ihan fyysisestikin on eri elementissä vesillä ja perspektiivi on arjesta poikkeava.
Sit myös harrastusporukka on ihan kultaa. Kyllä se, kun kaverien kanssa on ollu hyvä Hankoreissu, on vieläki ihan parhautta.

Miten sovitat kiteilyn ja muut arjen vastuut, kuten työn, yhteen?

Tällä hetkellä duunit mahdollistaa aktiivisen harrastamisen vuoden ympäri.

Mikä on ollut unohtumattomin kokemuksesi leijalautaillessa?

Varmaan tällä hetkellä viime kesän reissu Viroon ja siellä Koovin flätti. Keli oli kevyttä, joten siellä ei ollu melkeen yhtään jengiä ja vesi oli super flättiä. Kaikki temput meni päälle ihan erilailla ku chopissa vetäessä. Ihan 6/5 kokemus.

Voisitko kuvailla haastavaa hetkeä kiteilyssä ja miten selviydyit siitä?

Saako tässä siis kertoa härsejä?
Foilatessa on tuuli loppunu ja oon käyny laittaa kamat pakettiin lähisaaressa ja uinu sieltä takasin rannalle.
Kalsussa käyny klassikko: Apinalahdella härsin leijan solmuun, sieltä niemen alkuun rannalle, jälleen kamat kasaan ja tällä kertaa walk of shame tietä pitkin takasin rannalle.
Uusin oli kun hypyn jälkeen leija jäi ns. Deathlooppiin. Kapulan toinen puoli oli jääny kiinni trapan koukkuun ja leija alko looppaamaan. Tuulihan oli side-offi, niin suunta oli pois päin rannalta. Homma ratkesi niin, että vedin toista ohjausnarua sen verran, että leija lopetti looppaamisen, siitä sain tilanteen hallintaan ja pääsin lopulta takasin rannalle. Sanotaanko, että looppaavan leijan pysäyttäminen narusta vetämällä ei ollu ihan helppoa hanskat kädessä ja n.10ms kelissä.

Mitkä henkilökohtaisesti arvostamia saavutuksia olet saanut leijasurffauksen parissa?

Eka tavoite oli, että pitää päästä hyppäämään korkeelle. Mulla oli tavoitteena saada ekan harrastusvuoden aikana 10m Woo:lla rikki. Alotin kesäkuussa ja seuraavana toukokuuna sain 10m rikottua vihdoin.
Seuraavana on ollu eri temppujen oppiminen ja niiden videolle saaminen. Esim Boardoff ja beachslide oli itelle aika kovia juttuja.
Sitten tietty tää tiimikuski-homma on ollu semmonen, mikä on ollu omana pidemmän ajan tavoitteena.

Millainen on sun tyypillinen kitesessari?

Tyypillistä on, että mittareita ja ennustuksia kytätään loppuun asti ja sitten vähän ennen lähtöä arvotaan millä kamoilla ja minne. Kelit on niin vaihtelevia täällä ja mulla on ollu tavoitteena löytää aina keliin sopiva tapa harrastaa, niin vaihtelua tulee paljon. Tyypillistä on, että mulla on mielessä joku juttu tai pari jota aion harjoitella.

Onko sinulla joku uus temppu tai -taito leijasurffauksessa, jota parhaillaan harjoittelet?

Mulla on tavoitteena saada perustemput haltuun niin, että ne näyttää tosi tyylikkäältä. Esim. Backrolli isosti tehtynä ja siihen vielä grabi päälle tai pitkä backroll handdragi hyvällä tweakilla on tosi tyylikkäitä trikkejä.

Miten opit ja kehität taitoja?

Parhaiten on opettanu se, että kuvaa miltä oma tekeminen näyttää. Oma fiilis voi usein olla ihan eri, kun mitä todellisuudessa tapahtuu.
Myös suunnitelmallisuus eli et on miettinyt, mitkä on tavoitteet, miten niihin päästään ja mitä lähen sessarilta hakemaan, on auttanut kehittymisessä.

Mikä tekee leijasurffauksesta erityisen verrattuna muihin vesilajeihin ja lajeihin ylipäätänsä?

No jos miettii ihan vaan sitä, että sä lautailet veden päällä käyttäen tosi isoa leijaa moottorina ja voit käyttää aaltoja hyppyrinä tai lähettää leijan niin, että sä hyppäät +10m – täähän on suoraan kuin pikku-Villen haaveista.
Toinen on, että vesi pehmentää kivasti kaatumista. Niin tää on tosi hyvä nössön ihmisen (=minä) actionlaji.

Missä näet itsesi kiteilyn maailmassa muutaman vuoden päästä?

Toivottavasti vielä yhtä usein ja innoissaan harrastamassa. Kiva ois myös, jos hommat ois menny eteenpäin, eikä tarvis ihan samoja trikkejä hinkkailla.

Mitä neuvoja antaisit henkilölle, joka on kiinnostunut aloittamaan leijasurffauksen?

Ehdottomasti kurssin kautta! Sit kannattaa alussa käydä aktiivisesti harjottelemassa perusteet haltuun, niin lajiin pääsee paremmin kiinni, kun harjottelukertojen välille ei tuu liian pitkiä pausseja.
Teoriaa kantsii kerrata youbesta. Kun on perusteoria hallussa, pääsee treenisessareilla nopeemmin itse asiaan.

Mikä motivoi sinua liittymään tiimiin?

Leijasurffaus.fi on aktiivisesti vieny lajia eteenpäin Suomessa. Kitelife weekendi on ollu tosi kiva tapahtuma kesäloman avauksena + että valikoima eri tuotemerkkejä on hyvä. Tosi kiva päästä uuteen tiimiin, jossa järjestäjä jaksaa puuhailla lajin eteen!

Miten uskot tiimiin kuulumisen vaikuttavan tulevaisuuteesi?

Kyllähän tää parantaa omia resursseja harrastaa. Nyt pääsee paremmin miettimään, et mitkä kamppeet toimii itelle, kun aikasemmin menty aika pitkälti sen mukaan, et mitä on tarjouksessa.

Mitkä ovat tavoitteesi tai pyrkimyksesi Leijasurffauksen tiimin jäsenenä?

Tavote on kehittyä monipuolisesti lajin eri osa-alueilla ja saada uusia trikkejä filmille. Jos matskua kertyy tarpeeks, niin miks ei jonkun editinkin vois jossain välissä koittaa tehä.

Jos voisit kiteillä missä tahansa maailmassa, missä se olisi ja miksi?

Itähesan lokaalina on pakko vastata, et Kalsu täydellisellä kaakkokelillä 😀 Ai vitsi kun meinaan toimii sillon hyvin. Matalikko blokkaa chopin ja jäljelle jää mukavaa pikkuaaltoa hyvässä kulmassa ja välissä suht tasasta vettä.
Toinen tähän mennessä ison vaikutuksen tehny on aikasemmin mainittu Koovin flätti Saaremaalla.
Yleensäkin tällä hetkellä kiinnostaa paikat mistä löytyy tasasta tuulta ja vettä. Jos unelmois isommin, nii vielä lämmin vesi, ilma ja drinkki käteen rannalla sessarin jälkeen nii avot!

Mitä muita harrastuksia tai aktiviteetteja teet leijasurffauksen lisäksi?

Vapa-ajalla tulee tehtyä paljon erilaisia ulkoaktiviteetteja. Tällä hetkellä tärkeimmät muista harrastuksista on MTB ja lumilautailu.

Onko sinulla hauskoja tai epätavallisia kokemuksia liittyen leijasurffaukseen, joita haluaisit jakaa?

No siis mähän sain ajokortin vasta kesän alussa ja sitä ennen menin joko julkisella tai pyörällä surffille. Pari vuotta sitten lähin talvella polkemaan -3 kelillä vesille. Sessari itessään oli tosi hyvä, mut pois tullessa huomasin, että trapa on jäätyny kiinni. Koitin sitä sitten tovin availla, kunnes älysin, että ei tuu onnistumaan. Sanotaanko, että vastaantulijoilla oli mielenkiintosia ilmeitä, kun poljin himaan keskellä talvea hupullinen märkkäri ja jäätyny trapa päällä himaan.

Kiitos Ville haastattelusta ja tervetuloa Leijasurffaus.fi:n tiimiin.

KOMMENTOI JUTTUA
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…